• Vladimir Putin a semnat sâmbătă un decret care introduce beneficii financiare pentru persoanele care au părăsit teritoriul ucrainean şi s-au mutat în Rusia.
  • Potrivit acestor noi ,,măsuri temporare” deţinătorii unui paşaport ucrainean, precum şi locuitorii teritoriilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk vor putea rămâne în Rusia ,,nelimitat„.
  • Potrivit ONU, până la 2 milioane de refugiaţi din teritoriile ocupate ale Ucrainei s-ar putea afla în Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat sâmbătă un decret care introduce beneficii financiare pentru persoanele care au părăsit teritoriul ucrainean şi s-au mutat în Rusia, inclusiv pensionari, femei însărcinate şi persoane cu handicap.

Decretul, publicat pe un portal guvernamental, stabileşte plăţi lunare de pensii de 10.000 de ruble (170 de dolari) pentru persoanele care au fost forţate să părăsească teritoriul Ucrainei începând cu 18 februarie. Persoanele cu dizabilităţi vor fi, de asemenea, eligibile pentru acelaşi sprijin lunar, în timp ce femeile însărcinate au dreptul la un beneficiu unic, relatează Reuters.

Decretul precizează că plăţile vor fi efectuate pentru cetăţenii Ucrainei şi pentru autointitulatele Republici Populare Doneţk şi Luhansk, două entităţi separatiste susţinute de Rusia în estul Ucrainei pe care Moscova le-a recunoscut ca independente în februarie, într-o mişcare condamnată de Ucraina şi de Occident ca fiind ilegală.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

La 18 februarie, Putin a ordonat ca fiecare persoană care a sosit în Rusia din Doneţk şi Luhansk să primească o plată de 10.000 de ruble.

Moscova a oferit ucrainenilor paşapoarte ruseşti în ceea ce Ucraina şi Statele Unite spun că este un efort ilegal al Moscovei de a anexa teritoriul pe care l-a ocupat ca parte a ceea ce consideră a fi o acaparare imperialistă a teritoriului rusesc.