- Diplomații europeni sunt îngrijorați că ar trebui să dubleze ajutorul pentru Ucraina în contextul noi președinții Trump.
- Noua administrație a anunțat că nu va continua susținerea financiară a Ucrainei, inclusiv că s-ar retrage din acordurile existente.
- Faptul că statele europene sunt împinse să își crească inclusiv cheltuielile militare proprii acutizează problema.
Noul context geopolitic internațional pune statele europene într-o situație fără precedent, conform The Guardian. Alegerea lui Donald Trump nu amenință doar viitorul susținerii americane (până acum substanțiale) pentru Ucraina, ci pune sub semnul întrebării și acordurile existente.
Advertisment
Poziția ambivalentă a viitoarei administrații americane față de statele europene membre NATO cu privire la cheltuieli accentuează instabilitatea.
Ce susținere oferă statele europene acum și cum ar trebui să se schimbe aceasta pe viitor
De la începutul invaziei ruse din 2022, susținerea statele membre ale Uniunii Europene au oferit aproximativ 133 de miliarde dolari în ajutor Ucrainei.
Recomandări
Contextul european este unul complicat: nu doar că Uniunea se confruntă cu opoziția față de ajutor (și aici ca exemplu avem Ungaria), iar presiunile lui Trump asupra statelor europene din cadrul NATO transformă situația într-o veritabilă criză. Se vehiculează suspiciunea că republicanii vor încerca să se retragă inclusiv dintr-un acord de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
„Este mult mai eficient decât să cumpere arme aici, în Europa, rambursarea și trimiterea. Inginerii ucraineni au demonstrat o capacitate incredibilă de a produce rapid lucrurile de care au nevoie.”, a declarat Josep Borrell, fost Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al UE legat de creșterea ajutorului pentru Ucraina.
Problematica principală pentru statele europene rămâne abordarea cea mai optimă în raport cu amenințarea Rusiei și ce ar trebui prioritizat: securitatea colectivă sau susținerea Ucrainei.
Citește și
- Redeschiderea Notre-Dame de la Paris aduce împreună marii lideri ai lumii. Donald Trump va vorbi cu Prințul William
- Italia a observat atent procesul electoral din România. Ce a scris presa italiană despre decizia CCR
- Forțele rebele din Siria încearcă să preia controlul orașului central Homs. Mii de persoane fug de avansul fulgerător
Partenerii noștri