• Biden se simte „furios și trădat”.
  • Aliații vicepreședintelui fac pregătiri discrete pentru ca ea să-și asume partea de sus a biletului prezidențial.
  • Peste 30 de democrați din Congres, inclusiv reprezentantul de vârf al Californiei, Adam Schiff, i-au cerut lui Biden să demisioneze.

Joe Biden a intrat în cel mai decisiv weekend din toată cariera sa politică de 50 de ani, în timp ce lista din ce în ce mai mare de membri democrați ai Congresului care îl îndeamnă să se retragă a depășit numărul de 30 , cel mai recent fiind senatorul din Ohio, Sherrod Brown, scrie The Guardian.

Biden se recuperează de Covid-19 în autoizolare la casa lui din Delaware și se pare că se simte „furios și trădat” de aliați, iar speculațiile s-au aprins că s-ar putea pregăti să-și anunțe retragerea din cursă. Consilierii discută detaliile, momentul și stabilesc un posibil anunț de retragere și s-a spus că o alertă este răspândită în rândul personalului său de campanie.

Întrucât șase alegători democrați din 10 spun, conform unui sondaj AP-Norc Center for Public Affairs Research lansat vineri, că Vicepreședintele Kamala Harris va fi un bun președinte. Aliații vicepreședintelui fac pregătiri discrete pentru ca ea să-și asume partea de sus a biletului prezidențial, curtează donatorii și elaborează un nou mesaj care să fie folosit în cazul în care ea devine candidată.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

O rară licărire de speranță pentru Biden a venit într-o scrisoare, joi, semnată de peste 1.400 de susținători de culoare, care au susținut că el ar trebui să rămână candidat și că orice încercare de a schimba biletul ar „ocoli voința a milioane de alegători care au participat la un proces democratic”. O altă declarație publică de susținere de joi a venit din partea Alexandriei Ocasio-Cortez, din New York, care, în timpul unui stream live pe Instagram, i-a îndemnat pe democrați să-și reconsidere eforturile de a-l da afară pe Biden.

Vineri, Bernie Sanders a cerut și sprijinul lui Biden.

Grupul de campanie al Congresului Latin Caucus a anunțat vineri că îl susține pe Biden, un lucru așteptat având în vedere opoziția grupului față de Trump, dar remarcabil într-un moment în care președintele se luptă pentru viața sa politică. „O altă președinție a lui Trump ar fi dezastruoasă pentru comunitatea latină din întreaga țară,” a declarat președinta grupului, Linda Sánchez.

Cu toate acestea, peste 30 de democrați din Congres, inclusiv reprezentantul de vârf al Californiei, Adam Schiff, i-au cerut lui Biden să demisioneze, ceea ce l-a supărat pe președinte, considerând că personalitățile de rang înalt din partid au încurajat nemulțumirile. Printre aceștia se numără Nancy Pelosi, fostul președinte al Camerei, care a încercat să-l convingă pe Biden de scăderea în sondaje, precum și Barack Obama, Bill și Hillary Clinton, pe care Biden îi consideră că l-au subminat prin tăcerea lor vizibilă.

Vineri seara târziu, senatorul Brown a lansat o declarație: „În acest moment critic, toată atenția noastră trebuie să se concentreze asupra acestor probleme importante. Cred că președintele ar trebui să-și încheie campania.”

După săptămâni de sfidare, susținând că va rămâne candidatul democrat în ciuda îngrijorărilor legate de vârsta și acuitatea sa mentală, unele instituții de presă au raportat că Biden își reconsideră poziția. „Realitatea se instalează,” a declarat o sursă apropiată lui Biden pentru New York Times, adăugând că nu ar fi surprinzător dacă Biden și-ar anunța retragerea în curând pentru a-i permite lui Harris să accepte nominalizarea.

„Nu văd cum [Biden] poate depăși aceste atacuri susținute,” a spus un personaj democrat apropiat de Casa Albă, citat de Politico. „Se pare că sfârșitul este aproape.”

Hotărârea lui Biden a fost zdruncinată de o combinație de factori: atacurile intensive ale lui Pelosi, datele recente din sondajele din statele swing și un boicot din partea donatorilor cheie, printre care miliardarul din Silicon Valley, Michael Moritz. Se spune că Pelosi, mult timp unul dintre cei mai importanți aliați ai săi, și-a folosit cunoștințele despre sondaje și harta politică pentru a-l convinge că poziția sa este slabă.

Biden a insistat în mod repetat că are sondaje care arată că poate câștiga, bazându-se pe datele de la consilierul său, Mike Donilon. Dar, când a discutat cu Pelosi, ea i-a cerut să-l „pună pe Donilon la telefon” pentru a contracara cu propriile date de sondaj, sugerând că președintele nu este informat corect, a raportat New York Times.

Presiunea publică a crescut joi, când senatorii democrați Jon Tester din Montana și Martin Heinrich din New Mexico l-au îndemnat public pe Biden să se retragă. Mulți dintre cei peste 30 de democrați din Congres care au cerut public retragerea sa au făcut-o în privat.

Patru membri ai Camerei – Jared Huffman din California, Marc Veasey din Texas, Chuy Garcia din Illinois și Mark Pocan din Wisconsin – au emis vineri o pledoarie comună.

„Domnule președinte, ați pus întotdeauna țara și valorile noastre pe primul loc. Vă rugăm să o faceți din nou pentru a ne uni și a salva țara pe care o iubim,” i-au scris ei lui Biden.

Alte trei apeluri separate au venit de la Zoe Lofgren din California, un aliat apropiat al lui Pelosi, Sean Casten din Illinois și Greg Landsman din Ohio, al cărui loc este una dintre țintele de top ale republicanilor la alegerile din noiembrie.

Aliații lui Pelosi au descris-o ca pe o magiciană, care își exprimă sensibilitățile față de Biden – recunoscând realizările sale ca președinte și istoricul îndelungat al serviciului politic – folosind subtil o persuasiune blândă.

„Ea se străduiește să păstreze echilibrul și să-l ajute să ia o decizie fără a-l forța,” a spus o sursă pentru Hill.

Această abordare nu a fost bine primită de aliații lui Biden, dintre care unul i-a comparat soarta cu cea a lui Iulius Caesar. „Oamenii care îl cunosc pe acest om de 30, 40 de ani îl înjunghie în față și în spate,” a declarat un consilier principal de campanie și administrație pentru Politico. Se pare că Biden însuși împărtășește astfel de sentimente, spunând asistenților că se simte „rănit și trădat” din cauza modului în care liderii partidului – pe care i-a numit anterior „elite” – încearcă să-l împingă afară.

Un aliat al lui Biden a declarat pentru NBC News că liderii de partid care încearcă acum să-l forțeze să renunțe la candidatură au fost responsabili pentru victoria lui Trump la alegerile din 2016.

„Ne putem aminti pentru un moment că acești oameni care încearcă să-l împingă pe Joe Biden afară sunt aceiași care l-au adus pe Donald Trump? În 2015, Obama, Pelosi și [Chuck] Schumer l-au împins pe Biden deoparte în favoarea lui Hillary; au greșit atunci și greșesc și acum,” a spus sursa.

„Poate că ar trebui să învățăm câteva lecții din 2016; una dintre ele este că sondajele nu sunt de încredere. Joe Biden este mai în contact cu americanii adevărați decât Obama, Pelosi și Schumer.”

Directorul de campanie al lui Biden, Jen O’Malley Dillon, a subliniat că Biden are „de lucru”. Subliniind că aparițiile lui Biden în campania electorală au fost liniștitoare pentru echipă, ea a spus: „Cu cât tot mai mulți oameni îl văd pe Joe Biden după dezbatere, cu atât sunt mai liniștiți.”

Totuși, o astfel de sfidare părea din ce în ce mai rară în campania lui Biden, CNN raportând că unii membri ai personalului au fost supuși unui proces de „renunțare liniștită”. „Nu cred că poți găsi o persoană care să spună că ar trebui să rămână,” a spus unul dintre ei. „Există un sentiment din ce în ce mai mare că jocul s-a terminat.”

Citește și