- S&P: Cheltuielile pre-electorale vor crește deficitul bugetar al României.
- S&P preconizează că economia țării va crește cu doar 1.6%.
- Datoria netă va depăși 54% din PIB-ul țării, până la finalul anului 2027.
Cât te costă să îți alegi un președinte? Agenția de rating S and P preconizează că banii pentru cheltuielile pre-electorale vor împinge deficitul bugetar al țării noastre la 7.3% în acest an. Pe de cealaltă parte, creșterea economică va fi de numai 1.6%.
Advertisment
Cum se răsfrâng aceste cheltuieli pe campanii electorale asupra economiei țării?
În primul rând toate aceste cheltuieli le vom plăti noi după terminarea campaniei electorale. Pentru că pe premierul Ciolacu sau pe cei din guvernul PSD-PNL nu-i costă nimic să arunce cu bani în piață. Dacă ar fi 7% deficitul bugetar în acest an, ar fi bine.
Ar putea fi mai mult, pentru că guvernul ascunde cheltuieli pe care le transmite și pe care le va plăti, ca să spunem așa anul viitor, viitorul guvern.
Recomandări
Sunt șanse să crească mai mult de 7%?
Bineînțeles, dacă ne uităm la realitate, deficitul bugetar nu se va închide anul acesta, având în vedere cheltuielile care se fac, dintre care unele vor fi plătite anul viitor sau în anii următori. Astfel, deficitul bugetar este mult mai mare. Așa se întâmplă întotdeauna într-un an electoral, dar în acest an cheltuielile sunt extrem de mari.
Această creștere a cheltuielilor vine pe fondul unei scăderi a creșterii economice. Suntem într-o situație anticicl mă, iar anul viitor, când va trebui să acoperim aceste cheltuieli prin majorarea impozitelor și taxelor, economia nu va mai avea resurse pentru a se apăra împotriva acestui trend.
Citește și
- Kamala Harris îl acuză pe Donald Trump de „lipsă de transparență”, după ce acesta a refuzat să își publice dosarul medical
- Iranul reduce pedepsele pentru jurnaliști după protestele provocate de moartea Mahsei Amini
- SUA adoptă o nouă strategie față de conflictul Israel-Hezbollah
Partenerii noștri