• Fotografiile îi arată pe Modi ș Putin îmbrățișându-se, în timp ce vizita coincide cu un summit NATO la Washington unde invazia Ucrainei va fi o temă majoră.
  • India menține legături strânse atât cu Rusia, un furnizor-cheie de arme și partener strategic din Războiul Rece, cât și cu SUA și aliații săi din Occident.
  • India are nevoie atât de Rusia, cu care are un dezechilibru comercial, cât și de SUA și aliații săi pentru a contracara influența rivală a Chinei.

Prim-ministrul indian Narendra Modi este urmărit îndeaproape de aliații săi occidentali în timp ce se întâlnește cu Președintele rus Vladimir Putin la Moscova, în prima sa călătorie în străinătate de când a revenit la putere pentru un al treilea mandat în iunie, scrie BBC.

Modi a aterizat luni, la doar câteva ore după ce bombardamentele rusești au ucis cel puțin 41 de persoane în Ucraina, inclusiv la un spital de copii din Kiev, stârnind o revoltă globală.

Fotografiile de la Moscova au arătat un Modi radiant îmbrățișându-l pe Președintele rus.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Vizita de două zile a lui Modi – prima sa vizită la Kremlin din 2019 – coincide cu un summit NATO la Washington, unde invazia din 2022 va fi o temă majoră.

India, o economie globală cheie, are legături strânse atât cu Rusia, cât și cu SUA și partenerii săi, iar oficialii din Delhi minimalizează întrebările privind momentul călătoriei dlui Modi. Aceștia afirmă că summitul anual face parte dintr-un parteneriat strategic de lungă durată și că programarea sa nu are nimic de-a face cu summitul NATO.

Însă SUA și-au exprimat îngrijorarea. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, l-a îndemnat pe Modi să sublinieze integritatea teritorială a Ucrainei în timpul discuțiilor sale de la Moscova.

Summitul NATO de la Washington, care începe marți, este organizat pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a grupării occidentale de apărare, care a fost formată în principal ca un bastion împotriva Uniunii Sovietice de atunci, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Țările NATO s-au opus vehement invaziei Ucrainei de către Moscova, în timp ce India și Modi s-au abținut de la orice critică explicită la adresa președintelui Putin, cu excepția apelului la dialog și diplomație pentru a rezolva conflictul.

În timp ce națiunile occidentale încearcă să izoleze Moscova prin impunerea de sancțiuni, președintele Putin a avut întâlniri la nivel înalt cu liderii unor națiuni-cheie precum China, India, Turcia și altele.

India și Rusia au relații strategice și de apărare strânse din perioada Războiului Rece, iar Moscova rămâne un furnizor-cheie de arme. India, care menține una dintre cele mai mari armate din lume, are dispute de frontieră de lungă durată cu vecinii săi Pakistan și China. Experții spun că importanța acordată de Modi Moscovei nu este o surpriză, iar relația merge dincolo de achizițiile de apărare.

Oficialii indieni spun că o prioritate cheie pentru Modi va fi abordarea acestui dezechilibru comercial și încurajarea investițiilor rusești în India, precum și mutarea în India a unei părți din producția de apărare.

India a devenit, de asemenea, membru al Quad – un forum strategic cu SUA, Australia și Japonia – care este văzut ca o grupare menită să contracareze influența Chinei în Asia Pacific. Dar, confruntat cu ostilitatea tot mai mare a Occidentului, Președintele Putin a dezvoltat legături strategice și economice mai strânse cu Beijingul. Această evoluție nu a trecut neobservată în India, rivalul de lungă durată al Chinei.

India este conștientă că are nevoie atât de Statele Unite, cât și de Rusia pentru a contracara rivalul său China. Prin urmare, simte nevoia de a găsi un echilibru pentru a nu ofensa niciuna dintre cele două.

Citește și