• Primele avioane F-16 au ajuns în Ucraina.
  • Rămâne de văzut dacă piloții ucraineni vor reuși să le manevreze imediat sau dacă procesul va dura mai mult.
  • Avioanele F-16 vor apăra trupele de pe front pe termen scurt și vor ajuta la recucerirea teritoriului în viitor.

Primele avioane de luptă F-16 din partea aliaților NATO au ajuns în Ucraina, după o lungă așteptare, scrie Bloomberg.

Avioanele ar putea spori abilitatea Ucrainei de a respinge atacurile rusești. Deadline-ul pentru această livrare de avioane de fabricație americană era finalul acestei luni, termen care a fost respectat, potrivit persoanelor familiare cu situația, care au vorbit sub condiția anonimității.

Numărul avioanelor primite este mic, au spus sursele.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Totodată nu e clar dacă piloții ucraineni, care s-au antrenat cu aliații occidentali în ultimele luni, se vor descurca să manevreze imediat avioanele sau dacă vor avea nevoie de mai mult timp, potrivit surselor.

Chiar dacă la început transferul va fi limitat, livrarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina ar trebui, în timp, să ajute Kievul să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei, care a permis Kremlinului să distrugă infrastructura energetică a Ucrainei.

Purtătoarele de cuvânt ale Ministerului Apărării din Ucraina și ale Pentagonului au refuzat să comenteze această evoluție delicată, în timp ce Consiliul de Securitate Națională al SUA a păstrat tăcerea.

Decizia de a trimite F-16 în Ucraina a venit după mai bine de un an de insistențe din partea președintelui Volodimir Zelenski și a aliaților NATO, în ciuda îndoielilor inițiale ale președintelui american Joe Biden.

Transferul a fost întârziat de numeroase obstacole, de la lipsa de piese de schimb, la bariera lingvistică dintre piloții ucraineni și instructorii străini. Planificatorii s-au temut și că Ucraina nu are suficiente piste de decolare, cele existente fiind vulnerabile la atacurile rusești.

Între timp, războiul s-a transformat. Ambele tabere au folosit din ce în ce mai multe drone ieftine; Rusia continuă să-și întărească apărarea antiaeriană.

Danemarca și Olanda sunt cele care furnizează avioanele; Belgia și Norvegia au promis că li se vor alătura. Consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a declarat că F-16 vor apăra trupele „din prima linie” de pe front, pe termen scurt, și vor ajuta la recucerirea teritoriului în viitor.

Citește și