• Sondajele de exit-poll indică că Alianța Națională Democrată (NDA) condusă de BJP ar putea câștiga între 355 și 380 de locuri în camera inferioară a parlamentului indian, permițându-i o majoritate de două treimi necesară pentru amendamente constituționale semnificative.
  • Modi a revendicat victoria, subliniind participarea record la vot, în timp ce opoziția a criticat sondajele, acuzându-le de părtinire și numindu-le neștiințifice.
  • Congresul a estimat că ar putea câștiga până la 259 de locuri.

Alianța condusă de Partidul Bharatiya Janata (BJP) a prim-ministrului indian Narendra Modi va câștiga o mare majoritate la alegerile generale care s-au încheiat sâmbătă, potrivit sondajelor, scrie Reuters.

Acestea au estimat că Alianța Națională Democrată (NDA) de guvernământ ar putea câștiga o majoritate de două treimi în camera inferioară a parlamentului, formată din 543 de membri, unde este nevoie de 272 pentru o majoritate simplă. O majoritate de două treimi va permite guvernului să introducă amendamente de anvergură la constituție.

Un rezumat al șase sondaje de exit-poll a estimat că NDA ar putea câștiga între 355 și 380 de locuri, un număr care este probabil să stimuleze piețele financiare atunci când vor redeschide luni. NDA a câștigat 353 de locuri la alegerile generale din 2019, dintre care BJP a reprezentat 303.

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD

Alianța de opoziție „INDIA”, condusă de partidul Congres al lui Rahul Gandhi, urma să câștige între 125 și 165 de locuri.

În primele sale comentarii după încheierea votului, Modi a revendicat victoria fără a se referi la exit polls.

„Pot spune cu încredere că oamenii din India au votat în număr record pentru realegerea guvernului NDA”, a spus el la X, fără a furniza dovezi ale afirmației sale.

„Alianța oportunistă INDI nu a reușit să lovească alegătorii. Ei sunt castiști, comunali și corupți”.

Sondajele, care sunt efectuate de agențiile de sondaj, au un bilanț neregulat în India, deoarece deseori au greșit rezultatul, analiştii susținând că este o provocare să le faci corect în țara mare și diversă.

Sondajele înainte de sondaj au spus că BJP și-ar păstra cu ușurință majoritatea în alegeri. Dar partidul s-a confruntat cu o campanie plină de spirit a Alianței „INDIA”, semănând unele îndoieli cu privire la cât de apropiată ar putea fi cursa și mulți analiști politici au prezis că marja de victorie a BJP va fi mai mică sau apropiată de numărul din 2019.

Opoziţia a respins exit-poll-urile, iar înaintea publicării lor le-a numit „prefixate”. Majoritatea partidelor de opoziție acuză principalele canale de știri din India că sunt părtinitoare în favoarea lui Modi, acuzații neagă canalele. De asemenea, ei spun că exit polls din India sunt în mare parte neștiințifice.

„Acesta este un exit-poll guvernamental, acesta este exit-poll-ul lui Narendra Modi”, a declarat Supriya Shrinate, șeful rețelelor de socializare al Congresului, agenției de presă ANI, în care Reuters deține un pachet minoritar.

„Avem o idee despre câte locuri câștigăm, nu va fi un loc mai puțin de 259”, a spus ea.

Aproape un miliard de oameni au fost eligibili să voteze la alegerile în șapte faze care au început pe 19 aprilie și s-au desfășurat în căldura arzătoare a verii în multe părți.

Comisia Electorală va număra voturile pe 4 iunie, iar rezultatele sunt așteptate în aceeași zi.
O victorie pentru Modi, în vârstă de 73 de ani, îl va face doar al doilea prim-ministru, după liderul pentru independență, Jawaharlal Nehru, care câștigă trei mandate consecutive.

Modi și-a început campania de realegere concentrându-se pe realizările sale din ultimii 10 ani, dar în curând a trecut la țintirea în mare parte a Congresului, acuzându-l că favorizează minoritățile musulmane din India, ceea ce partidul de opoziție neagă.

Opoziția a militat în mare măsură pentru programe de acțiune afirmativă și pentru a salva constituția de ceea ce ei numesc guvernarea dictatorială a lui Modi, o acuzație pe care BJP o neagă.

Șomajul și inflația sunt principalele preocupări pentru alegătorii din țara majoritară hindusă cu 1,4 miliarde de locuitori, arată sondajele.

Analiștii de piață au spus că exit polls au ridicat incertitudinea cu privire la rezultatul probabil și au semnalat continuitatea politicilor economice axate pe creștere ale lui Modi.

„Rezultatele exit poll, care indică o victorie clară a NDA, cu aproximativ 360 de locuri, înlătură complet așa-numitele agitații electorale care au afectat piețele în luna mai”, a spus V.K. Vijayakumar, strateg șef de investiții la Geojit Financial Services.

„Acest lucru vine ca o lovitură în braț pentru taurii care vor declanșa un mare raliu în piață luni”, a spus el.

Citește și