• Regina Margrethe a II-a, cel mai longeviv monarh al Danemarcei, va renunța duminică la tron, în favoarea fiului ei cel mare, Frederik.
  • Margrethe și-a anunțat decizia de a abdica, în discursul de Anul Nou, după 52 de ani în fruntea monarhiei.
  • Regina în vârstă de 83 de ani, este cea mai longevivă suverană din Europa și singura regină în activitate din lume.

UPDATE- Regina Margrethe a II-a abdică oficial

Frederik al X-lea este acum rege al Danemarcei, în urma abdicării oficiale a mamei sale, regina Margrethe a II-a.

Aceasta tocmai a semnat actul de abdicare. Frederik al X-lea va fi acum proclamat rege de la balconul Palatului Christiansborg.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Regina Margrethe a II-a, cel mai longeviv monarh al Danemarcei, va renunța duminică la tron, în favoarea fiului ei cel mare, Frederik. Zeci de mii de danezi sunt așteptați să se adune pe străzile din Copenhaga pentru a asista la succesiunea istorică, semn al popularității uriașe de care se bucură monarhia.

Recomandări

LICITAȚIE PENTRU FRIENDS
TRUMP IRONIZAT
DECA ADUCE SĂNĂTATEA ÎN ȘCOLI
CUM SE MENȚINE THOR SEXY?
ZELE DISCUTĂ CU UK
COPIII VOR PRIETENI

Margrethe și-a anunțat decizia de a abdica, în discursul de Anul Nou, după 52 de ani în fruntea monarhiei, devenind primul monarh danez din ultimii aproape 900 de ani care renunță la tron.

Regina în vârstă de 83 de ani, este cea mai longevivă suverană din Europa și singura regină în activitate din lume, scrie Reuters.

Nu va avea loc o încoronare ca în Marea Britanie, dar succesiunea propriu-zisă va avea loc în jurul orei 1300 GMT, în momentul în care Margrethe va face declarația de abdicare.

Aceasta va avea loc în timpul unei reuniuni a Consiliului de Stat la Parlament, la care vor participa guvernul, Frederik și fiul său cel mare, Christian, în vârstă de 18 ani și noul moștenitor al tronului.

Aproximativ o oră mai târziu, premierul Mette Frederiksen îl va proclama pe noul rege de la balconul parlamentului, iar Frederik va ține un scurt discurs, înainte ca noul rege și soția sa să se întoarcă cu trăsura la palat.

Citește și