• Probele de competențe la bacalaureat vor fi echivalate cu mediile din liceu.
  • Perioada de încheiere a mediilor a fost prelungită până pe 16 iunie, la fel și perioada de înscriere la examen.
  • Calendarul probelor scrise a rămas neschimbat.

Ministrul Educației a susținut o conferință de presă, la finalul ședinței de guvern în care premierul Ciucă a anunțat că luni va fi aprobată OUG privind salariile profesorilor și ,,conflictul de muncă se va încheia” .

Ligia Deca a precizat că, în mod oficial, competențele la bacalaureat vor fi echivalate cu mediile din liceu sau cu certificatele internaționale obținute de elevi. Un proiect în acest sens a fost pus în dezbatere publică zilele trecute.

Principalele declarații ale Ligiei Deca:

Conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebuit să se termine perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase nu se impun în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie. Toți elevii, până pe 16 iunie, trebuie să aibă situația școlară încheiată.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

La fel, înscrierile pentru bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16.

Astăzi, în ședința de Guvern s-a adoptat o ordonanță de urgență care este necesară având în vedere cele trei săptămâni afectate de protest. Aceasta prevede că probele de competențe din cadrul examenului de bacalaureat cu mediile la discipline relevante din anii de liceu.

Proiectul de metodologie de echivalare a competențelor este publicat deja în transparență pe site-ul Ministerului Educației de vineri, 9 iunie.

Perioada în care se va desfășura acest proces de echivalare este prevăzut a fi între 12 și 21 iunie și rămâne valabil faptul că aceste probe de competențe pot fi echivalate cu certificate obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și la examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale, așa cum era prevăzut și înainte.

Modificarea la care facem referire se referă la faptul că, în lipsa acestor certificate, echivalarea se face pe baza mediilor din timpul liceului.

Pentru cei care nu au studiat TIC, echivalarea se face în baza mediei obținute de elevi la o disciplină echivalentă, dacă vorbim despre elevii din promoții anterioare, de exemplu matematici aplicate în tehnica de calcul, tehnologii pe computer, calculatoare, algoritmi de calcul.

În ceea ce privește probele scrise, nu se impune modificarea calendarului acestora, nici pentru examenul de bacalaureat, nici pentru Evaluarea Națională.

Greva profesorilor continuă, cel puțin până mâine. După discuțiile de la Guvern, din această dimineață, sindicatele au anunțat că profesorii nu se vor întoarce în bănci până când ultima ofertă a Guvernului nu va fi scrisă negru pe alb, prin ordonanță de urgență.

Citește și

FOTO. Cel mai nou angajat al companiei SpaceX a lui Elon Musk are doar 14 ani. Cine este Kairan Quazi

Zelenski recunoaște pentru prima dată că Ucraina a început contraofensiva. Mesajul său pentru Putin

Poate un chatbot să predice în biserică? Sute de protestanți germani au participat la o slujbă ținută de Inteligența Artificială