• Ciolacu îl propune pe Negrescu, Ursula von der Leyen dorește o femeie tehnocrat
  • Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au discutat azi despre propunerea de comisar
  • Ciolacu ar dori să obțină un portofoliu de comisar pe domeniu economic

Negocierile privind comisarul european au început să-l scoată din sărite pe Marcel Ciolacu.
După ce premierul României s-a întâlnit cu șefa Comisiei Europene și l-a propus pe Victor Negrescu comisar european, discuțiile s-au complicat.

Șansele lui Negrescu de a fi comisar sunt din ce în ce mai mici. Săptămâna trecută, Marcel Ciolacu ne-a explicat 40 de minute, la Bruxelles, după discuția cu Ursula von der Leyen, că el nu este de acord cu „procedura comunistă” – chiar așa a spus – de a nominaliza comisarii pe criterii de gen și, ca atare, el ține neapărat să fie Victor Negrescu.

Victor Negrescu, dacă ne aducem aminte, a mai fost propus comisar european. Parcă este un blestem cu Victor Negrescu de la Partidul Social-Democrat. De când Viorica Dăncilă era premier al României, numai că între timp murise Coaliția. Practic, guvernul căzuse și a intervenit Klaus Iohannis și a propus-o pe Adina Bălean. 

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Într-adevăr, România, când a fost vorba de comisari europeni, tot timpul a avut probleme. Nu existau la început aceste criterii de gen. Ulterior au existat aceste condiții din partea Comisiei Europene și mai ales pe ultimele mandate ale PPE. 

Cert este că România a ascultat de cerințele Bruxellesului și Marcel Ciolacu putea dinainte să prevadă că una dintre condițiile puse de von der Leyen a fost să fie femeie și să fie tehnocrat, ca să nu apară probleme în Coaliție, între partidele din Coaliție și cu Președintele.

Sunt trei tabere în România în această poveste. E Ciolacu, care îl împinge pe Negrescu, deși Negrescu nu are o specializare anume. El este europarlamentar, a fost jurnalist, a devenit activist al Partidului Social-Democrat, înscris de tânăr în PSD, deci nu are o meserie anume Victor Negrescu. 

Mai insistă Partidul Național Liberal tot pentru un bărbat, Sigfrid Mureșan, dar pentru un alt portofoliu, și asta pentru că Sigfrid Mureșan este în relații foarte bune cu PPE-ul și bineînțeles că PPE-ul insistă să aibă un comisar din partea Partidului Național Liberal și nu din partea SPD-ului și mai este peste toate și Klaus Iohannis care, din câte am înțeles chiar de la Marcel Ciolacu saptămâna trecută, se duce în Consiliile Europene și vorbește cu Comisia Europeană, cumva propunând un portofoliu pentru extindere care va fi înființat acum. Nu știm deocamdată dacă pentru el sau pentru altcineva.

Citește și