• Biden a propus o pauză de șase săptămâni pentru negocieri, dar Hamas a renunțat la cererea de încetare permanentă a focului.
  • Negocierile pentru un acord de încetare a focului sunt în curs de desfășurare, dar există tensiuni.
  • Peste 40.000 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul conflictului.

Hamas a descris sugestiile de progres privind un acord de încetare a focului între Israel și Gaza drept o iluzie, după ce Președintele american Joe Biden a declarat că se simte „optimist”, scrie BBC.

După două zile de discuții susținute de SUA în Qatar, Președintele Biden a declarat vineri că „suntem mai aproape decât am fost vreodată”. Iar sâmbătă, biroul Premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că negociatorii israelieni și-au exprimat „optimismul prudent” cu privire la avansarea către un acord.

Cu toate acestea, un oficial de rang înalt al Hamas a declarat anterior pentru BBC că nu s-au înregistrat progrese și că mediatorii „vând iluzii”.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Armata israeliană a lansat o campanie în Gaza pentru a distruge Hamas ca răspuns la un atac fără precedent asupra sudului Israelului la 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și 251 luate ostatice. Mai mult de 40.000 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, condus de Hamas.

În urma unui acord de încetare a focului convenit în noiembrie, Hamas a eliberat 105 dintre ostatici în schimbul unei încetări a focului de o săptămână și al eliberării a aproximativ 240 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene. Israelul afirmă că 111 ostatici sunt încă reținuți, dintre care 39 sunt presupuși morți.

Într-o declarație comună recentă, SUA, Qatarul și Egiptul au afirmat că au prezentat o propunere pentru o încetare a focului și un acord de eliberare a ostaticilor care „reduce diferențele” dintre Israel și Hamas. Israelul a declarat că orice acord de încetare a focului ar necesita eliberarea ostaticilor rămași. Unii au fost deja eliberați, în timp ce se crede că alții au murit în Gaza. Rudele ostaticilor aflați încă în Gaza consideră negocierile actuale drept „ultima șansă” de a-i scoate pe unii dintre ei în viață. După 10 luni de război și mii de victime, există o presiune copleșitoare pentru un progres.

Un conflict regional mai larg, în cazul în care negocierile dintre Israel și Hamas eșuează complet, este o posibilitate clară și este un lucru de care se tem toți cei implicați.

Mediatorii au declarat că ultimele două zile de discuții privind încetarea focului au fost „serioase, constructive și desfășurate într-o atmosferă pozitivă”. Deși declarația mediatorilor reprezintă în mod clar o evoluție pozitivă, mai este încă un drum lung de parcurs până la convenirea unei încetări a focului.

Aceasta nu este prima dată când Biden a declarat că crede că un acord este aproape – și nu toată lumea împărtășește optimismul său prudent. Nici Hamas, nici guvernul israelian nu au fost la fel de optimiste în răspunsurile lor. Israelul afirmă că poziția și principiile sale de bază au rămas neschimbate și au fost „bine cunoscute”. Israelul a acuzat Hamas de refuzul de a accepta un acord pentru eliberarea ostaticilor.

Între timp, noul lider al Hamas, Yaya Sinwar, continuă să dea puține semne de compromis. Întrebat despre declarația Președintelui Biden, oficialul de rang înalt al Hamas a declarat pentru BBC că „ceea ce am primit de la mediatori este foarte dezamăgitor. Nu a existat niciun progres”.

Se pare că Hamas a renunțat la cererea sa de încetare permanentă a focului în favoarea propunerii dlui Biden privind o pauză de șase săptămâni în care ar putea fi negociat un sfârșit al războiului.

Propunerea de încetare a focului a lui Biden include, de asemenea, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate din Gaza, eliberarea eșalonată a ostaticilor în schimbul prizonierilor palestinieni și returnarea rămășițelor ostaticilor morți.

„Propunerea de tranziție” prezentată de negociatorii americani, egipteni și qatarioți va face obiectul negocierilor secretarului de stat american Antony Blinken în regiune și ar trebui să constituie baza următoarelor discuții de la Cairo, la care sunt așteptate să participe toate părțile, inclusiv Hamas.

Hamas și aliații săi sunt convinși că administrația SUA încearcă să câștige mai mult timp. Dacă Iranul atacă Israelul, se va părea că Hamas a subminat negocierile. Hamas nu își ascunde dorința ca Iranul și Hezbollah să atace Israelul și ca escaladarea să se transforme într-un război regional.

Între timp, operațiunea militară a Israelului în Gaza continuă, cu o lovitură aeriană în primele ore ale dimineții de sâmbătă care a ucis 15 persoane în cartierul al-Zawaida din centrul Gaza, potrivit autorității palestiniene de apărare civilă, un serviciu de salvare.

Citește și