• Republica Moldova se confruntă din ce în ce mai des cu dezinformări construite de maşinăria informaţională a Rusiei.
  • Principala provocare este aceea de a contracara informaţiile eronate în acest război informaţional.
  • De la debutul războiului în Ucraina, Republica Moldova s-a apropiat din ce în ce mai mult de valorile pro-europene, iar acest lucru a stârnit nemulţumirea conducerii de la Moscova.

Republica Moldova se confruntă din ce în ce mai des cu dezinformări construite de maşinăria informaţională a Rusiei, principala provocare fiind aceea de a contracara informaţiile eronate în acest război informaţional.

Potrivit Euractiv, experţii au estimat că anul trecut, regimul de la Kremlin a cheltuit aproximativ 50 de milioane de dolari pentru dezinformare şi eforturi de război hibrid în Republica Moldova. Este de aşteptat ca această sumă să ajungă la 100 de milioane de dolari în 2024, pe măsură ce referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE şi alegerile prezidenţiale se apropie.

Aceşti bani sunt cheltuiţi pentru a mitui politicieni, pentru a finanţa persoane influente, pentru a plăti reclame şi pentru a mitui alegătorii.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Flux mare de dezinformare

De la debutul războiului în Ucraina, Republica Moldova s-a apropiat din ce în ce mai mult de valorile pro-europene, iar acest lucru a stârnit nemulţumirea conducerii de la Moscova. Presiunile Kremlinului asupra Chişinăului au continuat, iar încercările de destabilizare a democraţiei în Republica Moldova s-au intensificat.

În tot acest timp, autorităţile moldoveneşti au avut un oarecare succes în interceptarea fluxurilor de bani ilicite şi în restricţionarea licenţelor canalelor de radio şi televiziune legate de Kremlin. Cu toate acestea, dezinformarea rusească se răspândeşte în continuare la scară largă.

În ultimul an, cu precădere, guvernul de la Chişinău şi-a schimbat strategia pentru a face faţă dezinformărilor ruseşti. Dacă acum doi ani, Guvernul nu răspundea aproape niciodată direct la dezinformare, acum, purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, vorbeşte săptămânal, uneori zilnic, cu presa despre orice noi naraţiuni care sunt difuzate.  

Grupurile de reflecţie şi presa independentă tradiţională au contribuit la combaterea dezinformării ruseşti, însă fluxul informaţional prea mare este mai greu de contracarat.