PSD și PNL nu au ajuns la o înțelegere privind data alegerilor prezidențiale. Ședința de Guvern de azi s-a amânat

Coaliția nu se poate decide, la capătul unei ședințe care a durat mai bine de 3 ore, PSD și PNL nu au ajuns la un consens privind data alegerilor prezidențiale. PNL insistă să fie organizate la termen, în decembrie, PSD le vrea în septembrie, așa cum se stabilise în primăvară.

Ședința de Guvern care era programată în această dimineață și în care urma să fie anunțată data prezidențialelor a fost amânată. Surse din Coaliție susțin că Ciolacu și Ciucă s-au înțeles pentru noiembrie.

Calendarul alegerilor a fost subiect pentru ședințe ale Coaliției din decembrie, până la sfârșitul lui februarie. Uneori se întâlneau chiar și de două ori pe săptămână fără să decidă. PSD și PNL fac și acum joc de glezne, iar miza este candidatul la prezidențiale al PSD, pentru că la PNL Nicolae Ciucă va intra în cursă.

Ar putea să existe deja o înțelegere pentru ca tandemul Ciucă/Ciolacu să continue cu primul, președinte și al doilea, premier. Argumentele liberalilor pentru ca prezidențialele să nu fie în septembrie sunt: nu se poate face campanie electorală în toiul concediilor, începe școala, nu sunt respectate bunele practici ale Comisiei de la Veneția. Toate aceste lucruri erau valabile și în primăvară, când, ca să aibă liste comune, le-au acceptat fără să comenteze. Acum, pentru că au avut un scor bun la alegeri, au prins glas. Și amenință chiar că miniștrii PNL care ar trebui să semneze Ordonanța de Guvern nu o vor face. Asta a făcut USR când a rupt coaliția cu PNL. Autoritatea Electorală Permanentă a publicat deja în transparență decizională proiectul de lege care prevede ca propunerile de candidați să fie depuse cel mai târziu cu 50 de zile înainte de data alegerilor.

Cine e în cursa pentru Cotroceni

Și-au lansat oficial candidaturile și George Simion, din partea AUR, Aurelian Pavelescu, din partea PNȚCD și fostul ministru al justiției din guvernul Dăncilă, Ana Birchall, care va candida independent. Elena Lasconi ar putea fi candidatul USR, așa cum și-a exprimat intenția, vor avea alegeri în partid săptămâna viitoare. Mircea Geoană ar putea candida din partea PSD sau ca independent, așa cum a lăsat să se înțeleagă, printre cuvinte Marcel Ciolacu. E posibil însă ca asocierea lui cu PSD să fi fost lansată special ca să îi scadă credibilitatea de candidat independent.

Exit mobile version