• Kamala și Trump au avut un singur lucru în comun la dezbaterea din această noapte – amândoi au încercat să se prezinte ca „agenți ai schimbării”.
  • Trump a acuzat-o pe Harris că a contribuit la haosul de la graniță, folosind afirmații exagerate, inclusiv că imigranții haitieni mănâncă animale de companie.
  • Kamala Harris a invitat telespectatorii la un miting organizat de Trump, avertizându-i că vor muri de plictiseală și nu vor auzi nimic despre nevoile și dorințele lor.
  • Un sondaj CNN realizat după dezbatere dezvăluie că majoritatea alegătorilor înregistrați care au urmărit confruntarea sunt de acord că Harris este câștigătoarea serii, cu un procent de 63% la 37%.

Vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump s-au confruntat marți seară în prima lor – și probabil singura – dezbatere prezidențială, abordând subiecte precum avortul, imigrația, economia și politica externă, scrie Time.

Dezbaterea, găzduită de ABC News în Centrul Național pentru Constituție din Philadelphia, a fost și prima dată când cei doi candidați s-au întâlnit vreodată față în față, după ce Trump a rupt tradiția în 2021, când a lipsit de la inaugurarea succesorului său.

Confruntarea a început cu o strângere de mână, dar a degenerat rapid într-o serie de schimburi dure de replici.

Recomandări

PLANUL LUI ZELENSKI
BOICOT ÎN UE
BACK TO OFFICE
SPRIJIN PENTRU GALAȚI
P. DIDDY E ARESTAT
AZI VEZI ASTEROIDUL

Încercând să se prezinte alegătorilor, Harris a folosit dezbaterea pentru a crea un contrast cu Trump, portretizându-se pe sine ca fiind „copilul clasei de mijloc”, iar Trump „egocentric” și fără „temperamentul” necesar pentru a fi președinte.

Trump, pe de altă parte, a repetat minciuni despre frauda electorală pe scară largă de la alegerile din 2020 și a promovat o teorie a conspirației fără temei despre imigranții care mănâncă animale de companie, încercând să picteze o imagine a unei națiuni în haos.

„Suntem o națiune în declin. Se râde de noi în toată lumea. Liderii lumii nu înțeleg ce ni s-a întâmplat”, a spus Trump.

Dezbaterea anterioară dintre președintele Joe Biden și Trump a fost marcată de o încurcătură stângace și în cele din urmă a dus la retragerea lui Biden din cursa prezidențială, după ce a fost criticat de membri ai propriului său partid și de donatorii democrați de frunte, din cauza performanței sale slabe.

Harris, în calitate de nou candidat democrat, a încercat să întoarcă totul împotriva lui Trump în această dezbatere, portretizându-l ca fiind cel care se încurcă și încercând să-l enerveze.

„Donald Trump a fost concediat de 81 de milioane de oameni”, a spus Harris. „Este clar că are mari dificultăți în a procesa asta”.

În timp ce campania Harris a depus eforturi pentru a reenergiza alegătorii, cursa pentru cel mai înalt post ales din țară este încă strânsă. Un nou sondaj NPR/PBS News/Marist realizat înainte de dezbatere marți a arătat că Harris îl devansează pe Trump doar cu un punct în rândul alegătorilor înregistrați la nivel național.

Dezbaterea de marți seară a scos în evidență diferențele dintre cei doi candidați: Harris, un fost procuror cunoscut pentru abilitățile sale metodice de dezbatere, versus Trump, care a fost condamnat pentru 34 de infracțiuni penale într-un caz de mușamalizare a banilor în New York, lucru pe care Harris l-a menționat când Trump s-a plâns de „criminalitatea migranților” în orașele americane.

„Ei bine, cred că sunt niște acuzații bogate, mai ales venind de la cineva care a fost urmărit penal pentru infracțiuni împotriva securității naționale, infracțiuni economice, interferență electorală, sau a fost găsit vinovat de agresiune sexuală și următoarea sa mare apariție în instanță este în noiembrie, la propria sa condamnare penală”, a spus Harris.

„Te lupți cu mine, nu cu Biden”

Vorbind despre economie, Trump a spus că „Kamala este Biden”, iar Harris a folosit momentul pentru a pivota focusul înapoi pe propria sa candidatură, accentuând că dezbaterea este despre ea și nu despre Biden: „În primul rând, cred că e important să-l reamintim pe fostul președinte. Nu te lupți cu Joe Biden. Te lupți cu mine”, a spus ea.

Harris îi invită pe americani să participe la un miting organizat de Trump

Harris i-a dat o lovitură neașteptată lui Trump, invitându-i pe telespectatori să participe la unul dintre mitingurile sale, descriindu-l ca fiind „un lucru foarte interesant de urmărit”.

Veți vedea în timpul mitingurilor sale că vorbește despre personaje fictive ca Hannibal Lecter, va vorbi despre mori de vânt pentru că provoacă cancer”, a spus ea. „Ce veți observa de asemenea este că oamenii încep să plece de la mitingurile lui devreme din epuizare și plictiseală. Și vă voi spune un lucru pe care nu-l veți auzi: nu-l veți auzi vorbind despre voi. Nu-l veți auzi vorbind despre nevoile voastre, visele și dorințele voastre”.

Trump a respins comentariile lui Harris, pretinzând în mod fals că oamenii nu participă la mitingurile ei.

Trump: „Probabil că am luat un glonț în cap din cauza democraților”

Trump a sugerat că retorica lui Harris și a altor democrați despre el ar putea fi alimentat tentativa eșuată de asasinare asupra sa la mitingul din iulie.

„Probabil că am luat un glonț în cap din cauza lucrurilor pe care ei le spun despre mine„, a spus el, ca răspuns la afirmația Kamalei Harris că ar folosi abuziv Departamentul de Justiție împotriva dușmanilor săi politici, dacă ar fi reales.

„Ei vorbesc despre democrație. Ei sunt o amenințare la adresa democrației, ei sunt adevărata amenințare la adresa democrației cu retorica „Rusia, Rusia, Rusia” falsă, care nu a dus nicăieri”.

Trump a făcut afirmații extreme: „Imigranții mănâncă animale de companie”

În timp ce discuta despre imigrație în timpul dezbaterii, Trump a amplificat o afirmație extrem de controversată și fără temei despre migranții din Springfield, Ohio.

Trump a sugerat că imigranții haitieni din zonă mâncau animale de companie: „Mănâncă și câini, și pisici. Mănâncă animalele de companie ale oamenilor care locuiesc acolo”.

Declarația a făcut ecoul unei teorii a conspirației fără temei, care a fost demontată de autoritățile locale și de media.

După dezbatere, majoritatea alegătorilor care au răspuns unui sondaj CNN au fost de acord că Harris a câștigat confruntarea cu Trump.

Citește și