- Vladimir Putin amenință Statele Unite, dacă acestea vor desfășura rachete în Europa.
- Rusia a mutat deja arme nucleare în Belarus, în apropierea frontierei cu NATO.
- Kremlinul avertizase în iulie că unele capitale europene vor deveni ținte legitime pentru Rusia.
Vladimir Putin a amenințat ieri că vă relansa producția de arme nucleare cu rază intermediară, dacă Statele Unite își confirmă intenția de a desfășura rachete în Germania sau în alte părți ale Europei.
Advertisment
„Dacă vor implementa astfel de planuri, ne vom considera eliberați de obligația unilaterală adoptată anterior privind desfășurarea capacităților de lovitură cu rază medie și scurtă”, a declarat președintele rus,
în timpul unui discurs cu ocazia paradei navale din St. Petersburg.
Ce sunt aceste rachete cu care ne amenință Rusia ?
Acest tip de armament are o rază de acțiune de la 500 până la 5.500 km și a făcut obiectul unui tratat de limitare a armelor nucleare între Washington și Moscova, Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF), semnat pe vremea URSS.
Rusia și Statele Unite s-au retras din acest tratat în 2019, acuzându-se reciproc că nu mai respectă prevederile. Moscova anunțase totuși că nu va relua producția acestui tip de rachete atâta timp cât Washingtonul nu le va disloca în străinătate.
Cu toate acestea, Statele Unite și Germania și-au anunțat în iulie intenția de a „începe desfășurarea episodică a capacităților de foc cu rază lungă de acțiune” în Germania în 2026, invocând rachetele SM-6, rachetele Tomahawk și armele hipersonice în curs de dezvoltare. De asemenea, Putin a dislocat déjà armament nuclear în Belarus, în apropiere de frontiera NATO.
Recomandări
Cum argumentează liderul de la Kremlin o astfel de amenințare ?
Putin a declarat ieri că : „Importante locații rusești ale administrației de stat și ale armatei se vor afla în raza de acțiune a acestor rachete (…). Timpul de zbor al acestor rachete, care ar putea fi echipate în viitor cu focoase nucleare, către teritoriile noastre va fi de aproximativ 10 minute, a explicat Vladimir Putin.
Această situație amintește de evenimentele din timpul Războiul Rece, legate de desfășurarea rachetelor americane Pershing cu rază medie de acțiune în Europa.
Kremlinul avertizase deja la mijlocul lunii iulie că orasele europene vor deveni ținte legitime pentru Rusia în cazul desfășurării de rachete americane pe continent. Președintele rus a vorbit la parada anuală a flotei ruse de la Sankt Petersburg, care a inclus și în acest an nave chineze, indiene și algeriene.
Citește și
- Biden anunță planurile de reformare a Curții Supreme, cu accent pe limitarea imunității prezidențiale: „Nimeni nu este mai presus de Lege”
- Încălzirea globală aduce ani de foc peste România. Ce temperaturi vor „topi” Bucureștiul în viitor
- Școlile din Danemarca le permit elevilor să aibă mai multe ore de somn. Psiholog: „Somnul trebuie realizat fără existența spațiului virtual înainte”
Partenerii noștri