• Putin a spus că Rusia are o doctrină nucleară și că este posibil să folosească toate mijloacele de care dispun, inclusiv armele nucleare.
  • El a făcut această declarație în timp ce critica livrarea de către Occident de arme cu rază lungă de acțiune către Ucraina.
  • Nu ar trebui să prezentați Rusia ca fiind inamicul. Nu faceți decât să vă faceți rău cu asta, știți?” a spus Putin.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Moscova ar putea înarma țări în vederea atacării unor ținte occidentale, conform BBC.

Putin a făcut această declarație în timp ce critica livrarea de către Occident de arme cu rază lungă de acțiune către Ucraina. Mai multe țări, inclusiv Statele Unite, au dat undă verde Ucrainei pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei. O astfel de acțiune ar putea duce la „probleme foarte grave”, a declarat Putin reporterilor străini.

„Dacă cineva crede că este posibil să furnizeze astfel de arme într-o zonă de război pentru a ne ataca teritoriul și pentru a ne crea probleme, de ce nu avem dreptul să furnizăm arme din aceeași clasă în regiuni ale lumii unde vor avea loc lovituri asupra unor instalații sensibile ale acelor țări?”, a declarat Președintele rus. „Adică, răspunsul poate fi asimetric. Ne vom gândi la asta”. El nu a precizat care sunt țările cărora Moscova le-ar putea furniza arme.

Recomandări

CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TAYLOR SWIFT ÎNTRECE JOCURILE OLIMPICE

Putin a evidențiat Germania, care a spus recent Ucrainei că este liberă să lovească ținte din interiorul Rusiei cu arme cu rază lungă de acțiune fabricate în Germania.

„Când spun că vor exista mai multe rachete care vor lovi ținte pe teritoriul rusesc, acest lucru distruge definitiv relațiile ruso-germane”, a declarat Putin.

Președintele american Joe Biden a dat Ucrainei permisiunea de a folosi arme furnizate de americani pentru a lovi ținte din Rusia, dar numai în apropierea regiunii Harkov. Casa Albă a declarat că Ucraina nu poate folosi rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rusesc.

Ucraina a folosit arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei în ultimele zile, au declarat miercuri un senator american și un oficial occidental pentru Associated Press. Lupte violente au avut loc la nord-est de Harkov de la o nouă ofensivă rusă peste granița de nord a Ucrainei. Harkov, al doilea oraș din Ucraina, se află la doar 30 km de graniță.

Ministrul britanic de Externe, Lord Cameron, a declarat că este la latitudinea Ucrainei să decidă cum să folosească armele britanice și a insistat că are dreptul de a lovi ținte pe teritoriul rusesc.

Ucraina spune că rachetele nord-coreene sunt folosite în interiorul teritoriului ucrainean, iar agențiile de informații occidentale spun că Rusia a folosit drone de fabricație iraniană în conflict.

Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Putin s-a adresat jurnaliștilor străini la Forumul economic internațional anual de la Sankt Petersburg. El a avertizat, de asemenea, că Occidentul a greșit când a presupus că Moscova nu va folosi niciodată arme nucleare.

„Dintr-un motiv oarecare, Occidentul crede că Rusia nu le va folosi niciodată”, a spus Putin, întrebat de Reuters despre riscul unei escaladări nucleare din cauza Ucrainei.

„Avem o doctrină nucleară, uitați-vă ce scrie în ea. Dacă acțiunile cuiva amenință suveranitatea și integritatea noastră teritorială, considerăm că este posibil să folosim toate mijloacele de care dispunem. Acest lucru nu trebuie luat cu ușurință, superficial”.

De asemenea, Putin a respins ideea că Rusia are planuri de a ataca teritoriul NATO. „Nu ar trebui să prezentați Rusia ca fiind inamicul. Nu faceți decât să vă faceți rău cu asta, știți?” a spus Putin.

Citește și