• Summit-ul de Pace din Elveția se desfășoară în perioada 15-16 iunie.
  • Rusia și China sunt absente de la Summit. Rusia nu a fost invitată.
  • Președintele rus Vladimir Putin a spus că, pentru a opri ostilitățile, trupele ucrainene trebuie retrase din regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie.
  • A doua condiție a lui Putin pentru încheierea conflictului militar este refuzul oficial al Ucrainei de a adera la NATO.

Liderii Italiei și Germaniei au respins ferm condițiile de încetare a focului stabilite de Vladimir Putin pentru a opri războiul în Ucraina, scrie BBC.

Zeci de țări s-au adunat la Summit-ul din Elveția pentru a discuta despre sfârșitul războiului Rusia-Ucraina.

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a numit planul rus „propagandă” care, în esență, sugerează că Ucraina „trebuie să se retragă din Ucraina”.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, l-a descris pe Putin ca pe un „dictator al păcii”.

Recomandări

ZID LA GRANIȚA CU SUDUL
A MURIT DONALD SUTHERLAND
FICO CERE REFORME ÎN MEDIA SLOVACĂ
ROMÂNIA TRIMITE PATRIOT ÎN UCRAINA
CIUCĂ ȘI CIOLACU NU DECID PREZIDENȚIALELE
ÎN VOGUE LA 102 ANI

Vineri, Putin a declarat că ar accepta o încetare a focului dacă „Ucraina își retrage trupele” din patru regiuni pe care Rusia pretinde că le-a anexat și pe care le ocupă parțial.

Andrii Yermak, șeful de staff al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus la Summit-ul din Elveția că nu există niciun compromis asupra independenței, suveranității sau integrității teritoriale.

Putin a dezvăluit condițiile sale înainte de Summit-ul de două zile pe tema principiilor de bază pentru sfârșitul războiului.


Peste 90 de țări și instituții globale participă la eveniment. Este cel mai mare adunare pentru Ucraina din timpul invaziei pe scară largă.


Rusia nu a fost invitată, iar China, un aliat important al Rusiei, nu participă, așa că așteptările de progres semnificativ în această etapă sunt scăzute.

Comentând propunerea lui Putin, Meloni a spus: „Nu pare a fi o propunere eficientă de negociere să-i spui Ucrainei că trebuie să se retragă din Ucraina”.


Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, l-a acuzat pe Putin că „spune o poveste falsă despre disponibilitatea de a negocia”.


El a adăugat că țările care ajută Rusia cu aprovizionarea cu arme „se află pe partea greșită a istoriei”.

Ucraina a prezentat deja Summit-ul din Bürgenstock ca pe un succes, subliniind impactul global și numărul de țări reprezentate.


Zelenski a spus că Ucraina a vrut „să dea o șansă diplomației” și să arate că „eforturile comune” pot opri războaiele.


„Credem că vom asista la scrierea istoriei, aici la Summit. Sperăm ca o pace justă să fie stabilită cât mai curând posibil”, a spus Zelenski.


Apropiatul lui Zelenski, Yermak, a ignorat absența Chinei și a sugerat că, atunci când un plan comun pentru negocierile de pace este gata, poate fi prezentat Rusiei.


„Credem că, la nivel de leadership, putem obține asta la al doilea Summit”, a spus el.

Putin a deja exclus orice proces de pace pe termenii Ucrainei.

Cele patru regiuni ucrainene din care Putin dorește ca Ucraina să se retragă sunt ocupate doar parțial de Rusia, care le-a anexat în 2022.

Procesul de vot din acel an a fost catalogat de Ucraina și de Occident drept un „fals”.

Condițiile lui Putin pentru încetarea focului au fost numite de Ucraina „jignitoare”.

Citește și