• Noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, a lăudat colaborarea cu Rusia.
  • SUA au trimis un portavion, nave de război și sisteme antiaeriene suplimentare în Orientul Mijlociu.
  • Departamentul de Stat al SUA a transmis Iranului, prin intermediari, că SUA va apăra Israelul de orice escaladare posibilă.

Președintele rus Vladimir Putin i-a cerut liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, ca răspunsul Iranului la asasinarea de către Israel a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, să fie „restrâns”, sfătuindu-l să nu atace ținte civile, au declarat doi oficiali iranieni pentru Reuters.

Mesajul președintelui rus, potrivit surselor, a fost transmis luni de către Sergei Shoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și un apropiat aliat al lui Putin, în cadrul unei întâlniri cu oficiali iranieni de rang înalt, în timp ce Republica Islamică își cântărește toate opțiunile în pregătirea răspunsului la asasinarea liderului grupării teroriste Hamas, Ismail Haniyeh.

Avetismentul că atacul Iranului asupra Israelului este „iminent” vine după asasinările de săptămâna trecută a comandantului militar al Hezbollah în Beirut, Fuad Shukr, într-un atac revendicat de Israel, și după asasinarea lui Haniyeh în Teheran – un atac pe care Israelul nu l-a revendicat.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Iranul a acuzat Israelul pentru moartea lui Haniyeh și a jurat să se răzbune.

Șeful Hezbollah, Nasrallah, a spus astăzi într-un discurs că „așteptarea Israelului să fie atacat” face parte din pedeapsă și că „atacul va veni și ar putea participa la el întreaga axă de rezistență – Iran, Yemen, Hezbollah”.

Departamentul de Stat al SUA a transmis Iranului, prin intermediari, că SUA va apăra Israelul de orice escaladare posibilă, iar Pentagonul a trimis un portavion, nave de război și sisteme antiaeriene suplimentare în Orientul Mijlociu.

Citește și