• Din 2022, Putin a ordonat două extinderi ale numărului de trupe de luptă, pe lângă o mobilizare a rezerviștilor militari și a recruților.
  • Majorarea va duce numărul total al personalului militar rus la aproape 2,4 milioane.
  • În august 2022, Putin a ordonat o creștere de 137.000 de soldați până la începutul noului an, ceea ce a dus efectivele militare la puțin peste 2 milioane de persoane.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei țării să își mărească numărul de soldați cu 180.000, a treia oară când își mărește rândurile de la lansarea invaziei sale în Ucraina în februarie 2022, scrie CNN.

Majorarea va duce numărul total al personalului militar rus la aproape 2,4 milioane, dintre care 1,5 milioane de soldați, potrivit decretului publicat luni de Kremlin. Noua dotare va intra în vigoare în decembrie, se arată în comunicat.

Decretul lui Putin vine după ce Ucraina a lansat luna trecută un atac fulger peste graniță asupra regiunii Kursk din sudul Rusiei – prima invazie străină pe teritoriul rus de la al Doilea Război Mondial. Săptămâna trecută, Rusia și-a intensificat eforturile de a expulza trupele ucrainene din Kursk și înaintează spre orașul ucrainean crucial Pokrovsk din estul regiunii Donbas.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Din 2022, Putin a ordonat două extinderi ale numărului de trupe de luptă, pe lângă o mobilizare a rezerviștilor militari și a recruților.

În august 2022, Putin a ordonat o creștere de 137.000 de soldați până la începutul noului an, ceea ce a dus efectivele militare la puțin peste 2 milioane de persoane, dintre care 1,15 milioane de soldați.

Luna următoare, după o ofensivă ucraineană bruscă și reușită care a eliberat cea mai mare parte din estul regiunii Harkov, Putin a ordonat „mobilizarea parțială” imediată a cetățenilor ruși. Mobilizarea însemna că cetățenii cu experiență militară erau supuși recrutării și că rezerviștii militari puteau fi chemați.

Mobilizarea a determinat sute de mii de persoane să părăsească țara – multe dintre acestea în Georgia vecină și în alte țări foste comuniste din apropierea frontierei Rusiei – și a declanșat demonstrații de furie, în special în regiunile cu minorități etnice din Rusia, care au fost cele mai afectate de campanii anterioare de recrutare.

Mobilizarea a fost suspendată în noiembrie 2023, după ce oficialii au declarat că obiectivul de recrutare a 300.000 de persoane a fost atins. Apoi, în decembrie, Putin a ordonat o altă extindere oficială de 170.000 de soldați, aducând totalul la 1,32 milioane.

Citește și