• Putin face propuneri de pace pentru încheierea conflictului militar cu Ucraina.
  • Putin: Rusia este pregătită să se așeze la masa negocierilor „chiar mâine”.
  • Mâine începe Summit-ul de Pace pentru Ucraina, găzduit de Elveția, la care Rusia nu a fost invitată.
  • Summit-ul se desfășoară în perioada 15-16 iunie.

Vladimir Putin și-a exprimat disponibilitatea de a participa la discuții de pace cu Ucraina, dar cu anumite condiții, scrie Financial Times.

Aceste condiții includ retragerea trupelor ucrainene din anumite regiuni și renunțarea Ucrainei la planurile de a adera la NATO.

Putin a declarat că dacă aceste condiții sunt îndeplinite, va emite un ordin de a opri ostilitățile și de a iniția negocierile. Cu toate acestea, Ucraina a exprimat scepticism față de intențiile Rusiei, citând manevre diplomatice istorice utilizate pentru a promova obiective militare.

Recomandări

PUTIN AMENINȚĂ COREEA DE SUD
CÂND VOR FI ALEGERILE PREZIDENȚIALE?
FALCO A INTERZIS DEBARCAREA TURIȘTILOR
RUSIA ATACĂ MASIV UCRAINA
LGBTQ+ SE OPUNE POLITICII LUI ORBAN
SWIFT FACE SELFIE CU CHARLOTTE ȘI GEORGE

Comunitatea internațională continuă să monitorizeze situația și să facă eforturi diplomatice pentru a facilita o rezolvare pașnică a conflictului.

Declarațiile președintelui rus vin cu o zi înainte de începerea Summitului de Pace pentru Ucraina, programat să aibă loc în Elveția în 15-16 iunie 2024; un eveniment convocat de Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina nu dorește să i se impună niciun format de negocieri și că inițiativa trebuie să vină din Ucraina.

Summitul urmărește să identifice o cale către sfârșitul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și să stabilească o formulă de pace care să includă 10 pași menționați pentru a restabili pacea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Rusia nu a fost invitată la eveniment și consideră formula de pace a lui Zelenski ca fiind o cerere de capitulare.

Planul lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin a spus că, pentru a opri ostilitățile, trupele ucrainene trebuie retrase din regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie. A doua condiție pentru încheierea conflictului militar este refuzul oficial al Ucrainei de a adera la NATO. Atunci vor fi posibile negocierile, a subliniat președintele rus.

„Trupele ucrainene trebuie retrase complet de pe teritoriul regiunilor RDP, LPR, Herson și Zaporojie. Când se va face acest lucru și când Kievul își va abandona oficial planurile de a adera la NATO, vom ordona imediat o încetare a focului și vom începe negocierile. Garantăm retragerea în siguranță a unităților și formațiunilor ucrainene”, a spus președintele la o întâlnire cu conducerea Ministerului de Externe.

Potrivit lui Vladimir Putin, Rusia este pregătită să se așeze la masa negocierilor „chiar mâine”. El a menționat că printre autoritățile ucrainene există oameni cu care se poate discuta încetarea ostilităților. „Înțelegem unicitatea situației juridice, dar există autorități legitime acolo, chiar și în conformitate cu Constituția. Așa cum am spus, avem cu cine să negociem”, a adăugat el.

El a numit conferința din Elveția despre Ucraina un șiretlic menit să „pună discuția pe o cale greșită” și să indice „legitimitatea autorităților de la Kiev”.

Vladimir Putin a subliniat că este imposibil să se ajungă la o înțelegere pașnică fără participarea și dialogul onest al Rusiei.