• Mii de manifestanți ies în stradă la Tbilisi pentru a spune „nu” dictaturii ruse.
  • Guvernul pro-rus impune o lege împotriva „influențelor străine”.
  • Georgia a primit statutul de candidat la UE, Moscova se opune.

De câteva săptămâni, mii de demonstranți se strâng în strada la Tbilisi, în Georgia, pentru a spune „nu dictaturii ruse”. Este vorba despre un controversat proiect de lege adoptat în prima lectură de parlamentul dominat de guvernul pro rus, un text perceput ca un obstacol în calea aspirațiilor Georgiei de a adera la Uniunea Europeană.

Ce îi nemulțumește atât de tare pe georgieni?

Georgiei i s-a recunoscut vocația europeană de către Bruxelles, fără că negocierile de aderare să înceapă așa cum s-a întâmplat cu Ucraina și Moldova. Însă la Tbilisi, puterea este deținută de un oligarch supus Moscovei, Visul Georgian, care încearcă să impună o lege privind influența străină, pe modelul celei adoptate la Moscova, și care ar sufoca în fașă orice opoziție.

Președinta Georgiei, Salomé Zourabichvili , este de partea manifestanților care se adună de câteva săptămâni cu miile, cu steaguri europene și pe fundalul Imnului Europei, în jurul Parlamentului. Azi ar urma să se dea votul final după ce guvernul a impus adoptarea sa în prima lectură.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Putin are interese geostrategice aici, va lasă el Georgia să îi scape printre degete?

Analiștii sunt de părere că guvernul, deși minoritar în sondaje, va impune această lege și mai ales va împiedica drumul Georgiei spre Europa. Sunt impresionante aceste manifestații care ne aduc aminte de Piața Universității sau de Maidan și de dorința fierbinte a georgienilor de a ni se alătură în UE. Aceiași analiști spun că Putin va ocupa Georgia dacă vă fi nevoie. Este o țară mică și pentru care nimeni nu va interveni.

Georgienii sunt singuri în această luptă pentru democrație și de aceea e atât de impresionant ce se întâmplă la Tbilisi în fiecare noapte.

Citește și