• Ucraina a cerut Mongoliei să-l aresteze pe Vladimir Putin înainte de vizita sa.
  • Putin este acuzat de crime de război, inclusiv deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia.
  • Oficialii CPI au subliniat obligația Mongoliei de a respecta reglementările CPI.
  • Kremlinul a declarat că nu are „nicio îngrijorare” în legătură cu vizita lui Putin.

Ucraina a făcut apel la Mongolia să-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin înainte de vizita sa planificată în țară, care va avea loc săptămâna viitoare, scrie BBC.

Aceasta va fi prima sa vizită într-un stat membru al Curții Penale Internaționale (CPI) de la emiterea mandatului de arestare pe numele său, în care este acuzat de crime de război, inclusiv deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia.

Un purtător de cuvânt al CPI a declarat că oficialii mongoli „au obligația” de a respecta reglementările CPI, dar a subliniat că acest lucru „nu înseamnă neapărat că o arestare trebuie să aibă loc”.

Recomandări

HAGA GOING GREENER
TRAFIC AFECTAT DE INUNDAȚII
UNDE MERGI AZI?
SUA, ÎN PERICOL
CUM E VREMEA?
4 MORȚI ÎN INUNDAȚII

Kremlinul a declarat că nu are „nicio îngrijorare” cu privire la vizita lui Putin, care este programată să aibă loc marți.

Dr. Fadi el-Abdallah, purtător de cuvânt al CPI, a explicat că statele, inclusiv Mongolia, trebuie să coopereze conform Statutului de la Roma. Totuși, în anumite circumstanțe, statele pot fi scutite de obligația de a efectua o arestare dacă acest lucru ar încălca obligații internaționale sau imunitatea diplomatică.

Ministerul de Externe al Ucrainei a subliniat că speră ca Mongolia să recunoască faptul că Vladimir Putin este un criminal de război și a cerut autorităților mongole să-l aresteze și să-l predea procurorilor de la Haga. Această situație complicată subliniază tensiunile internaționale și provocările legate de aplicarea justiției în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina.

În trecut, Putin a anulat o vizită în Africa de Sud din cauza mandatului CPI, iar acum se așteaptă ca Mongolia să ia o decizie similară în fața presiunii internaționale.

Situația continuă să fie monitorizată cu atenție de către comunitatea internațională.

Citește și