- Rusia a transmis Statelor Unite răspunsul privind garanţiile de securitate.
- Aceasta a insistat pentru oprirea extinderii NATO şi pentru stabilirea unor măsuri de control al armamentului.
- Totodată, Rusia a cerut verificarea bazei de la Deveselu și a altor baze asemănătoare din țări NATO.
Rusia a transmis Statelor Unite răspunsul privind garanţiile de securitate. Aceasta și-a exprimat nemulţumirea faţă de propunerile Washingtonului şi a insistat pentru oprirea extinderii NATO şi pentru stabilirea unor măsuri de control al armamentului.
Advertisment
„Noi considerăm că partea americană nu a oferit un răspuns constructiv privind elementele fundamentale ale proiectului de tratat cu Statele Unite elaborat de partea rusă în privinţa garanţiilor de securitate„, a transmis Ministerul de Externe de la Moscova.
Rusia a subliniat că se opune „Declaraţiei Summitului NATO de la Bucureşti” (2008), prin care Alianţa Nord-Atlantică oferea perspective privind admiterea Ucrainei şi Georgiei.
Recomandări
Moscova reafirmă că se opune instalării de baze militare pe teritoriile fostelor state sovietice care nu sunt membre NATO, contestând şi instalarea de sisteme militare, inclusiv de atac, în ţări care au devenit membre NATO după anul 1997.
În „Declaraţia Summitului de la Bucureşti” (2008), Alianţa Nord-Atlantică saluta „aspiraţiile euro-atlantice ale Ucrainei şi Georgiei în sensul de a deveni membre NATO”.
„Am stabilit astăzi că aceste ţări vor deveni membre NATO. Ambele ţări au avut contribuţii valoroase pentru operaţiunile Alianţei„, arăta „Declaraţia Summitului de la Bucureşti”, fără însă să fie fixat un termen pentru admiterea Ucrainei şi Georgiei.
De asemenea, Rusia a cerut oficial, deși a refuzat anterior, verificarea bazei de la Deveselu și a altor baze asemănătoare din țări NATO.
Partenerii noștri