• Parlamentul European a anunțat că a lansat o procedură de urgență pentru a ridica imunitatea a doi eurodeputați în contextul unei anchete de corupție în cadrul instituției care implică Qatar.
  • Cei doi eurodeputați în cauză sunt italianul Andrea Cozzolino și belgianul Marc Tarabella, ambii aparținând grupului S&D (social-democrați).
  • Ambii sunt vizați în ancheta care i-a determinat pe anchetatorii belgieni să o aresteze pe vicepreședinta instituției, europarlamentarul socialist grec Eva Kaili, pe 9 decembrie.

Parlamentul European a anunțat luni, 2 ianuarie, că a lansat o procedură de urgență, în urma unei cereri din partea autorităților judiciare belgiene, pentru a ridica imunitatea a doi eurodeputați în contextul unei anchete de corupție în cadrul instituției care implică Qatar, scrie Le Figaro.

Cei doi eurodeputați în cauză sunt italianul Andrea Cozzolino și belgianul Marc Tarabella, ambii aparținând grupului S&D (social-democrați), au declarat pentru AFP surse apropiate de acest caz.

Ambii sunt vizați în ancheta care i-a determinat pe anchetatorii belgieni să o aresteze pe vicepreședinta instituției, europarlamentarul socialist grec Eva Kaili, pe 9 decembrie.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

„Răspunzând unei solicitări a autorităţilor judiciare belgiene, am lansat o procedură pentru ridicarea imunităţii a doi membri ai Parlamentului (European). Nu va exista nicio impunitate, absolut niciuna” , a scris pe Twitter preşedinta PE, Roberta Metsola.

Ea a cerut tuturor serviciilor şi comisiilor să acorde prioritate acestei proceduri, în vederea încheierii ei pe 13 februarie” , când începe a doua sesiunea plenară din acest an a PE. Prima sesiune plenară va fi în perioada 16-19 ianuarie, dar mecanismele birocratice europene nu ar permite finalizarea ei atunci, astfel că termenul avansat de Metsola este sesiunea din februarie.

Un caz de corupție legat de Qatar

Mai mulţi actuali şi foşti oficiali sau funcţionari europeni sunt inculpaţi în acest dosar legat de legate de presupuse sume de bani oferite de Qatar, dar şi de Maroc, pentru a influenţa decizii ale instituţiilor UE, numele cele mai notabile fiind eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, demisă din funcţia de vicepreşedintă a PE, şi partenerul ei de viaţă, italian Francesco Giorgi, care este asistentul europarlamentar lui Andrea Cozzolino.

Eva Kaili şi Francesco Giorgi sunt în arest preventiv în Belgia, la fel şi fostul eurodeputat socialist italian Pier-Antonio Panzeri şi Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unui ONG.