• Iranul pare să modifice dronele pe care le furnizează Rusiei, astfel încât focoasele explozive să provoace daune maxime asupra unor obiective de infrastructură din Ucraina.
  • Analiștii consideră că focoasele, care măsoară puțin sub un metru și jumătate, au fost modificate cu straturi prost montate de zeci de fragmente metalice mici care, la impact, se împrăștie pe o rază mare.
  • Acumularea acestor elemente maximizează, în esență, capacitatea focosului de a distruge ținte precum centrale electrice, rețele de distribuție, linii de transmisie și transformatoare mari, de mare putere.

Iranul pare să modifice dronele de atac pe care le furnizează Rusiei, astfel încât focoasele explozive să poată provoca daune maxime asupra unor obiective de infrastructură din Ucraina, potrivit unui nou raport de investigație, conform CNN.

Un focos neexplodat de la o dronă iraniană Shahed-131 găsită în regiunea Odesa din sudul Ucrainei în octombrie 2022 a fost examinat luna trecută de organizația de investigație Conflict Armament Research (CAR), cu sediul în Marea Britanie, împreună cu armata ucraineană. CAR a furnizat concluziile sale în exclusivitate pentru CNN.

FOTO – CNN

Analiștii grupului consideră că focoasele, care măsoară puțin sub un metru și jumătate, au fost modificate în grabă cu straturi prost montate de zeci de fragmente metalice mici care, la impact, se împrăștie pe o rază mare. Pe lângă fragmente, în jurul circumferinței focosului există și 18 „încărcături” mai mici care, atunci când sunt topite de explozie, pot străpunge blindajul și pot crea un fel de efect exploziv de „360 de grade”.

Recomandări

NOUL PROGRAM DE GUVERNARE
DEZVĂLUIRILE PAPEI
COMISIA CONTRA TIKTOK
DIN TEXAS, SPRE MARTE
VINE BRADUL LA TINE
STARMER SPRIJINĂ UCRAINA

Acumularea acestor elemente maximizează, în esență, capacitatea focosului de a distruge ținte precum centrale electrice, rețele de distribuție, linii de transmisie și transformatoare mari, de mare putere. De asemenea, ele îngreunează substanțial eforturile de reparare.

Ogivele care vizează mijloace de pe câmpul de luptă, cum ar fi tancuri sau piese de artilerie, ar putea fi proiectate diferit, a explicat Spleeters, cu o încărcătură frontală care este folosită pentru ținte mai concentrate. Focosul examinat de CAR are însă un efect de încărcătură radială, care poate avea ca rezultat o zonă de impact mai mare.

Iranul a dat Rusiei sute de drone pentru a le folosi în războiul său din Ucraina, multe dintre acestea vizând rețeaua electrică și instalațiile energetice ucrainene, lăsând civilii fără căldură, electricitate sau apă curentă în timpul lunilor geroase de iarnă. Luna trecută, Institutul pentru Studiul Războiului a constatat că forțele rusești au devenit din ce în ce mai dependente de drone – atât de mult încât stocul lor de drone se epuizează deja, la doar câteva luni după ce Iranul a început să le trimită.