• Un nou raport estimează că Ucraina pierde aproximativ 10.000 de drone în fiecare lună.
  • Un sistem sofisticat de război electronic este printre cele mai mari puncte forte ale Rusiei, au spus cercetătorii.
  • Ucraina „are inițiativa”, dar armata Rusiei nu ar trebui ignorată, au adăugat ei.

O nouă evaluare a capacităților militare actuale ale Rusiei pe linia frontului a estimat că forțele sale doboară aproximativ 10.000 de drone ucrainene în fiecare lună. Războiul electronic este o „componentă critică” a tacticii Rusiei și contribuie la pierderile uluitoare ale vehiculelor aeriene fără pilot ucrainene (UAV-uri, cunoscute în mod obișnuit sub numele de drone), potrivit unui raport al Royal United Services Institute (RUSI) cu sediul în Regatul Unit, anunță Business Insider.

Cifrele estimate – care se ridică la peste 300 de drone pe zi – au fost atribuite a trei ofițeri ucraineni nenumiți intervievați în aprilie și mai. Raportul nu a specificat ce modele cuprind pierderile reclamate sau în ce proporție, dar expertul în drone, dr. James Patton Rogers, a declarat pentru Insider că majoritatea celor pierdute sunt drone comerciale relativ ieftine, utilizate pentru supraveghere.

Cifrele indică amploarea fără precedent la care UAV-urile sunt folosite în Ucraina, a spus el, adăugând că acesta este „unul dintre primele conflicte dintre drone din lume”. Patton Rogers a spus că, deși cifrele sunt „probabil” supraestimate, ele subliniază cât de eficient a devenit războiul electronic al Rusiei în combaterea utilizării extensive a dronelor de către Ucraina.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Potrivit raportului RUSI, de-a lungul celor aproximativ 750 de mile ale liniei frontului conflictului, Rusia menține un sistem major de război electronic la aproximativ la fiecare 6 mile. Acestea sunt îndepărtate la aproximativ 4 mile de față și se concentrează în principal pe neutralizarea dronelor, se arată în raport.

Sistemele rusești sofisticate, cum ar fi stația de bruiaj Shipovnik-Aero, sunt greu de detectat și pot imita alte semnale, au spus cercetătorii. „Are, de asemenea, o gamă sofisticată de efecte pentru doborârea UAV-urilor”, au spus ei, inclusiv interferând cu sistemele de navigație. Ucraina dispune de o gamă largă de drone, de la UAV-uri mici, de calitate comercială, folosite adesea pentru recunoaștere sau ca muniție de rătăcire, până la Bayraktar TB2, de milioane de dolari, capabil să elimine tancuri rusești.

Războiul cu drone a fost un aspect celebru al succesului timpuriu al Ucrainei care a împiedicat avansul rusesc, determinând o campanie oficială de strângere de fonduri – United24 – care a fost creată pentru a forma o „armata de drone”.

Operatorii de drone din prima linie au declarat pentru The Guardian în aprilie anul acesta că unul dintre cele mai populare modele – drona comercială DJI – își pierde rapid eficacitatea. Cu toate acestea, a spus Patton Rogers, Ucraina își dezvoltă „propriile sisteme de drone rezistente pentru a umple această lacună de capacitate”.

Citește și: