• Raportul „Protecting Our Democracy from Coercion” propune supravegherea sub acoperire a activiștilor și obligarea organizatorilor de proteste să plătească pentru forțele de ordine, măsuri criticate de grupuri precum Greenpeace și Just Stop Oil.
  • Politicienii britanici, inclusiv Jess Phillips și Shabana Mahmood, au raportat incidente de hărțuire și intimidare.
  • Ministerul de Interne și președintele Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, recunosc nivelul alarmant de amenințări și abuzuri la adresa politicienilor, cerând măsuri urgente pentru a proteja democrația și siguranța parlamentară.

Consilierul guvernului britanic privind violența politică a declarat că dezvoltarea unui „mediu toxic și periculos” în viața publică a crescut riscul unei tentative de asasinat asupra unui politician britanic, cerându-i ministrului de interne să lanseze o anchetă privind intimidarea candidaților în alegeri, scrie The Guardian.

John Woodcock i-a scris vineri lui Yvette Cooper, exprimându-și îngrijorarea că o serie de incidente din timpul campaniei electorale ar fi putut fi o „campanie concertată a extremiștilor” care „a subliniat gravitatea amenințării la adresa democrației noastre”.

Într-un interviu acordat duminică cotidianului The Guardian, lordul Woodcock a declarat că aparenta tentativă de asasinat a lui Donald Trump a fost „un memento viu al vulnerabilității tuturor politicienilor”.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

El a adăugat: „Am asistat în Regatul Unit la o creștere a politicii de tip american, a confruntării agresive și a intimidării, care, din păcate, este exact mediul toxic care ar putea duce la o nouă tentativă de asasinat asupra unui politician britanic, dintre care am văzut deja un număr tragic în ultimii ani.”

Mulți candidați politici și personalul acestora au fost amenințați și intimidați în perioada premergătoare alegerilor. Mai mulți dintre cei vizați au fost candidate laburiste care au candidat în locuri în care a existat o opoziție puternică față de poziția partidului privind războiul din Gaza.

Woodcock a declarat că, în opinia sa, intimidarea este folosită din ce în ce mai mult ca „o strategie electorală de bază pentru a încerca fie să obțină înfrângerea candidaților, fie să forțeze candidații să se supună”. El a adăugat că a existat un model special de abuz „creat de activiștii agresivi pro-Palestina”.

Colegul i-a invitat pe Cooper și pe ministrul securității, Dan Jarvis, să comande o scurtă anchetă pentru a stabili dacă grupurile din diferite circumscripții au lucrat împreună înainte de alegerile generale din 4 iulie. În scrisoarea sa, el a spus că ar trebui să documenteze ceea ce el a numit „dedesubturile întunecate” ale abuzurilor.

El a declarat pentru The Guardian: „Poveștile care vin din circumscripții, din campaniile electorale sunt îngrozitoare. Cred că politicienii noștri din prima linie au fost zguduiți înainte de acest lucru și s-au întors din campanie hotărâți să facă ceva în această privință. Întrebarea care se pune acum este ce măsuri vor fi eficiente și cum se va crea atmosfera pentru o schimbare de cultură”.

Woodcock, care a fost deputat laburist înainte de a deveni parlamentar, a fost numit de guvernul lui Boris Johnson în calitate de consilier independent pe probleme de violență și perturbare politică. Concluziile analizei sale pe această temă au fost publicate cu 24 de ore înainte de declanșarea alegerilor.

Intitulat Protecting Our Democracy from Coercion, raportul său a fost condamnat de grupuri de protest, inclusiv Greenpeace și Just Stop Oil. Aceștia au afirmat că propunerile sale, care includ o revizuire a supravegherii sub acoperire a activiștilor și obligarea organizatorilor de proteste să plătească pentru forțele de ordine, ar „slăbi democrația”.

În scrisoarea sa către Cooper, Woodcock a declarat că a existat o „campanie concertată a extremiștilor pentru a crea o atmosferă ostilă pentru parlamentari în circumscripțiile lor, pentru a-i obliga să cedeze în fața cererilor politice”.

El a mai scris că „desfășurarea campaniei electorale în multe comunități a subliniat gravitatea amenințării la adresa democrației noastre” din partea abuzurilor și intimidării politicienilor.

Woodcock a declarat duminică că dorește ca ministrul de interne să „solicite o revizuire urgentă a mediului din jurul Whitehall”, unde „pot exista puncte clare de vulnerabilitate” pentru parlamentari – precum și o mai bună protecție la birourile parlamentarilor.

El a declarat că există o nevoie urgentă de a aborda riscul pentru politicieni.

„Este un mediu foarte toxic, periculos. Și trebuie să ne reamintim mereu că nu vorbim în termeni teoretici. Suntem binecuvântați să o avem astăzi în parlament pe sora lui Jo Cox, dar ea și-a început cariera politică în urma asasinării surorii sale; David Amess a fost asasinat”.

„Amenințarea este reală și, din fericire, a existat o creștere semnificativă a nivelului de protecție oferit parlamentarilor, dar dacă nu putem face mai mult pentru a aborda cultura care conduce la acest lucru, va exista întotdeauna un element de risc mortal pentru politicienii noștri, deoarece întreaga noastră democrație se bazează pe legătura cu publicul, iar parlamentarii și consilierii nu ar vrea să fie altfel”.

Președintele Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, a declarat săptămâna trecută că amenințările și intimidările la adresa politicienilor britanici se află la un nivel la care „nu a mai văzut niciodată ceva atât de rău”.

Deputatul laburist Jess Phillips a declarat că a fost nevoită să apeleze în mod regulat la poliție în timpul campaniei electorale, deoarece susținătorilor săi le-au fost tăiate anvelopele și au fost filmați în stradă. Discursul ei de victorie a fost supus huiduielilor și huiduielilor.

Secretarul pentru justiție, Shabana Mahmood, a declarat că bărbați mascați au perturbat o întâlnire comunitară, „îngrozind” persoanele prezente. În discursul său de acceptare, ea a spus că a fost „o campanie care a fost pătată de hărțuire și intimidare” și a numit comportamentul un „atac asupra democrației însăși”.

Rushanara Ali, deputat laburist pentru Bethnal Green și Stepney, a declarat că a avut nevoie de protecția poliției după ce a fost supusă amenințărilor cu moartea și intimidării alegătorilor, iar Stella Creasy, deputat pentru Walthamstow, a avut o fereastră și o ușă sparte la biroul său cu câteva zile înainte de alegerile generale.

Reform UK a acuzat poliția că nu și-a protejat candidații în timpul campaniei. Liderul său, Nigel Farage, a primit un milkshake și alte obiecte aruncate de critici. Partidul a susținut că un candidat a fost „jefuit, lovit cu pumnul și cu piciorul”, în ceea ce a afirmat că a fost o „infracțiune motivată de ură” și că poliția i-a spus altuia să „plece acasă” în timp ce împărțea pliante.

Ministerul de Interne a declarat: „Intimidarea și abuzul politic nu trebuie să aibă loc în societatea noastră. Luăm extrem de în serios rapoartele de intimidare, hărțuire și abuz și le urmărim cu parlamentarii și candidații individuali”.

Citește și