Rata inflației a urcat la 8,2%. Alimentele s-au scumpit cel mai mult

Rata anuală a inflaţiei a urcat în decembrie 2021 la 8,2%, după ce intrase în noiembrie pe un uşor trend descendent, coborând la 7,8%, de la 7,94% cu o luna înainte, arată datele publicate astăzi de INS.

Cele mai mari scumpiri au fost la alimente, mai exact – prețul uleiului a crescut cu 27%, cartofi cu 24% și mălaiul cu 14%. Un asemenea nivel al inflației nu a mai fost văzut din anul 2005, când prețurile urcaseră cu 9%, cu precizarea că atunci tendința era de scădere, iar acum e de creștere.

Având în vedere modificările legislative privind liberalizarea tarifelor la energia electrică și gazele naturale furnizate consumatorilor casnici, începând din luna ianuarie 2021, energia electrică și gazele naturale nu vor mai fi incluse in grupa produselor cu prețuri reglementate.

Pentru a comensura evoluția prețurilor privind energia electrică pentru consumatorii casnici, începând din luna ianuarie 2021, se calculează o medie ponderată a tarifelor pentru ofertele concurențiale și cele pentru serviciul universal. La stabilirea structurii pieței de energie electrică s-au utilizat datele furnizate de A.N.R.E și de furnizorii de ultimă instanță, relatează hotnews.

Astfel, din luna noiembrie 2021, ținând seama de prevederile Legii nr. 259/2021, pe perioada sezonului rece 2021-2022 (1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022), la calculul indicilor prețurilor de consum pentru energie electrică și gaze naturale, se parcurg următoarele etape:

Ce spune Banca Centrală:

Exit mobile version