Război în Ucraina, ziua 649. Volodimir Zelenski: „Toată lumea ar trebui să-şi amintească faptul că bătălia pentru soarta Ucrainei continuă”

UPDATE ORA 22.00 – Premierul ungar cere ca aderarea Ucrainei la UE să fie scoasă de pe ordinea de zi

Prim-ministrul ungar a cerut ca aderarea Ucrainei la UE și finanțarea de miliarde de euro destinată acestei țări să fie scoase de pe ordinea de zi a summitului liderilor blocului comunitar de săptămâna viitoare.

Într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, Charles Michel, care va prezida summitul din 14-15 decembrie de la Bruxelles, Viktor Orban insistă asupra necesității de a purta mai întâi o „discuție strategică” despre viitorul european al Ucrainei și avertizează că forțarea unei decizii ar putea distruge unitatea UE.

Deciziile privind extinderea UE și revizuirea bugetului pe termen lung al acesteia, care include un ajutor de 42,8 miliarde de lire sterline pentru Kiev, pot fi luate doar în unanimitate de către toate cele 27 de țări membre.

UPDATE ORA 20.00 – Dezbaterile privind aderarea Ucrainei la UE vor începe marți

Trimișii țărilor membre ale Uniunii Europene urmează să înceapă dezbaterea unei propuneri de începere a discuțiilor de aderare cu Ucraina, marți, a informat Reuters, citând oficiali și diplomați.

Discuțiile fac parte din pregătirile pentru reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie, când liderii vor lua în considerare potențiala aderare la UE pentru țări precum Ucraina, Moldova, Georgia și Bosnia.

UPDATE ORA 18.00 – Mai mult de 7 milioane de tone de marfă au fost transportate printr-un coridor alternativ de cereale

Mai mult de 7 milioane de tone de marfă au fost transportate printr-un coridor alternativ de cereale după ce Rusia s-a retras din acordul care permitea exporturi sigure de cereale ucrainene din Marea Neagră, a declarat luni Volodimir Zelenski. Reuters relatează că președintele ucrainean a făcut acest anunț prin intermediul serviciului de mesagerie Telegram, unde a lăudat succesul „coridorului de cereale”.

UPDATE ORA 16.00 – Bilanțul atacului rusesc asupra unui oraș din estul țării a crescut la trei morți

Bilanțul morților, în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Novohrodivka din estul Ucrainei, a crescut la trei, după ce trupul unui copil a fost recuperat de sub dărâmături. Salvatorii au recuperat luni corpul fetiței de opt ani, iar autoritățile încă îi caută pe părinții acesteia, relatează Reuters.

„Începând de dimineață, corpul fetiței a fost recuperat de sub dărâmături. Părinții copilei, care probabil se află încă sub dărâmături, nu au fost găsiți”, a declarat șeful administrației locale, Oleksandr Shevchenko, pe Telegram.

UPDATE 14.00-Rusia a pierdut 332.810 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale

Rusia a pierdut 332.810 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 4 decembrie. Acest număr include 770 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

UPDATE 12.00-Forţele ruse au atacat patru localităţi din regiunea Sumy

Forţele ruse au atacat patru localităţi din regiunea Sumy pe 3 decembrie, a anunţat administraţia militară locală pe Telegram.

UPDATE 10.00-Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a lansat un atac asupra preşedintelui ucrainean Zelenski

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a lansat un atac asupra preşedintelui ucrainean Zelenski, într-un interviu acordat programului de ştiri elveţian 20 Minuten, difuzat atât în ​​Rusia, cât şi în Ucraina. „Oamenii se întreabă de ce nu am fost mai bine pregătiţi pentru acest război. Pentru că Zelenski a negat până la final că se va ajunge la asta”, a spus Klitschko în interviu.

„Au fost prea multe informaţii care nu corespundeau realităţii”, a spus fostul campion mondial la box, în vârstă de 52 de ani, acuzându-l pe preşedinte de „greşeli” şi făcând un apel la onestitate cu privire la situaţia reală din Ucraina după invazia rusă. „Zelenski plăteşte pentru greşelile pe care le-a făcut – a spus Klitschko – Desigur că putem minţi oamenii şi partenerii noştri, dar nu o putem face pentru totdeauna”, a adăugat el, oferind în acelaşi timp sprijin clar şefului de cabinet ucrainean, Generalul Valeri Zalujnîi, care în urmă cu o lună a fost criticat pentru că a spus că războiul a ajuns într-un impas. „A spus adevărul”, a spus Klitschko în interviu.

UPDATE 8.00-Ucrainenii susţin că zeci de drone au atacat nouă regiuni ale Ucrainei

Rusia a lansat 23 de drone şi o rachetă de croazieră asupra Ucrainei în noaptea de duminică spre luni, au anunţat reprezentanţii Forţelor aeriene ucrainene.

Sistemele de apărare aeriană au distrus racheta şi 18 dintre drone înainte ca acestea să ajungă la ţinte.

Atacurile au avut loc în cel puţin nouă regiuni din Ucraina, au mai anunţat ucrainenii pe Telegram.

Reprezentanţii Forţelor aeriene nu au spus ce s-a întâmplat cu dronele care nu au fost distruse sau dacă au existat victime şi pagube în urma atacului.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În discursul său de duminică, Volodimir Zelenski a subliniat că lupta pentru viitorul Ucrainei este în desfășurare și că este important ca toată lumea să fie conștientă de aceasta. El a subliniat necesitatea sprijinului zilnic pentru poporul ucrainean.

“Astăzi, ocupanţii ruşi au lovit din nou la Herson. Atacuri brutale. Direct asupra oraşului… Case. Străzi. Spitalele noastre. Deocamdată, s-a raportat moartea a două persoane. Condoleanţele mele familiilor şi prietenilor. Toţi răniţii au primit asistenţa necesară. În total, numai în această zi, şi numai în regiunea Herson, au avut loc peste 20 de bombardamente ruseşti – similare celor din Herson, de natură pur teroristă. În oraşul Beryslav şi în satele din regiune. Îmi exprim recunoştinţa faţă de toţi salvatorii din cadrul Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei, faţă de tot personalul Poliţiei Naţionale care lucrează pentru a elimina consecinţele bombardamentelor. Sunt recunoscător tuturor medicilor şi asistentelor care oferă asistenţă. Sunt recunoscător autorităţilor locale şi voluntarilor care nu-şi abandonează oraşele şi comunităţile în voia sorţii”, a spus Zelenski.

Lupte intense sunt în curs de desfăşurare în zeci de zone de-a lungul întregii linii de front, a menţionat liderul de la Kiev. 

“Cele mai intense sunt în zonele Maryinka, Avdiivka şi Bahmut. Cu toate acestea, este dificil şi în sud şi în regiunea Harkov. Şi fiecare oraş din Ucraina, unde astăzi a fost o zi relativ liniştită… Toţi cei care se află acum în spate. Toţi cei care îşi pot permite să petreacă timp acasă. Toată lumea ar trebui să-şi amintească faptul că bătălia pentru soarta Ucrainei continuă. Nu este pe reţelele de socializare, nu în dispute pe teme politice, nu în certuri. Această bătălie este cea în care ucrainenii au nevoie de sprijin în fiecare zi. Lucruri specifice care întăresc Ucraina. Lucruri care adaugă forţă poziţiilor noastre, statului nostru. Lucruri care ne permit să răspundem la atacurile inamicului cu acţiunile noastre. Acţiuni active. Acţiuni îndrăzneţe”.

Exit mobile version