• Grupul activist Fighters for a Free North Korea (FFNK) a lansat baloane gigantice cu materiale anti-Kim Jong Un și K-pop.
  • Coreea de Nord a trimis baloane gigantice cu gunoi, pământ, bucăți de hârtie și plastic.
  • Incidentul a înrăutățit relațiile dintre cele două țări, Coreea de Sud anunțând că va relua toate activitățile militare în apropierea liniei de demarcație și suspendând acordul din 2018.

Grupul activist Fighters for a Free North Korea (FFNK) a lansat baloane gigantice la primele ore ale dimineții de joi, scrie CNN.

În interiorul lor se aflau 200.000 de pliante care îl condamnă pe liderul nord-coreean Kim Jong Un, 5.000 de stick-uri USB care conțineau videoclipuri muzicale sud-coreene și emisiuni de televiziune și 2.000 de bancnote de un dolar, potrivit FFNK.

Grupuri precum FFNK au trimis astfel de baloane de ani de zile, ducând astfel articole interzise în dictatura totalitară izolată – inclusiv alimente, medicamente, radiouri, pliante de propagandă și știri sud-coreene.

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD

În mai, Coreea de Nord a răspuns trimițându-și propriile baloane gigantice înapoi în Sud – care conțineau gunoi, pământ, bucăți de hârtie și plastic și ceea ce autoritățile sud-coreene au descris drept „mizerie”.

Sursă: CNN

Phenianul susține că a trimis vecinului său un total de 3.500 de baloane care transportau 15 tone de gunoi, potrivit presei de stat KCNA, citându-l pe viceministrul Apărării din Coreea de Nord, Kim Kang Il.

Acele baloane au început să aterizeze în Sud săptămâna trecută, perturbând temporar zborurile și determinând autoritățile să avertizeze locuitorii să rămână în casă. Până luni, armata sud-coreeană a găsit aproximativ 1.000 de baloane.

Guvernul a interzis baloanele

Activiștii sud-coreeni spun că vor continua să trimită baloanele spre Nord – chiar dacă acest lucru a fost interzis de guvern cu ani în urmă.

Liderul FFNK Park Sang-hak, un dezertor nord-coreean care a fugit în Sud acum mulți ani, a descris materialele pe care le-au trimis drept „scrisori despre adevăr și libertate”.

Pe când era doar un tânăr în Coreea de Nord, aceste baloane i-au oferit o vedere rară spre lumea exterioară, a spus el. Și-a amintit că a fost într-o piață publică în 1992 când „a auzit un balon uriaș pe cer”.

Incidentul a înrăutățit relațiile deja tensionate dintre cele două țări. Coreea de Sud a anunțat săptămâna aceasta că va relua „toate activitățile militare” în apropierea liniei de demarcație – suspendând acordul din 2018 semnat de ambele națiuni într-o perioadă scurtă de relații relativ stabile.

Citește și