• „Suntem foarte îngrijorați de acest incident și ne opunem cu fermitate și condamnăm acest asasinat”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomației chineze.
  • La Moscova, ministrul adjunct rus de externe, Mihail Bogdanov, a declarat pentru agenția de presă de stat Ria că uciderea lui Ismail Haniyeh este un „asasinat politic absolut inacceptabil”.
  • Statul Qatar condamnă în termenii cei mai fermi asasinarea liderului Ismail Haniyeh.

China a condamnat miercuri „asasinarea” liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, care a fost ucis într-un atac care a vizat reședința sa din Teheran, Iran.

„Suntem foarte îngrijorați de acest incident și ne opunem cu fermitate și condamnăm acest asasinat”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomației chineze, Lin Jian, în cadrul unui briefing de presă obișnuit.

La Moscova, ministrul adjunct rus de externe, Mihail Bogdanov, a declarat pentru agenția de presă de stat Ria că uciderea lui Ismail Haniyeh este un „asasinat politic absolut inacceptabil”.

Recomandări

SCHOLZ SUSȚINE UCRAINA
FAMILIA PE PRIMUL LOC
NOI FUNCȚII DE LA META
SPRE STELE ȘI MAI DEPARTE
OMAGIU REGINEI
SABALENKA IA TROFEUL

„Aceasta este o crimă politică absolut inacceptabilă și va duce la o nouă escaladare a tensiunilor”, a afirmat el.

Reacții după uciderea lui Ismail Haniyeh

Turcia – Uciderea lui Haniyeh „demonstrează încă o dată că guvernul Netanyahu al Israelului nu are nicio intenție de a obține pacea”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Turciei într-o declarație. „[Regiunea] se va confrunta cu conflicte mult mai mari dacă [comunitatea] internațională nu ia măsuri pentru a opri Israelul”.

Qatar – Statul Qatar condamnă în termenii cei mai fermi asasinarea liderului Ismail Haniyeh … [și] o consideră o crimă odioasă, o escaladare periculoasă și o încălcare flagrantă a dreptului internațional și umanitar. Ministerul Afacerilor Externe afirmă că acest asasinat și comportamentul imprudent al Israelului de a viza în mod continuu civilii din Gaza vor duce la alunecarea regiunii în haos și vor submina șansele de pace.”

Malaezia – „Malaezia solicită o anchetă imediată și aprofundată asupra acestui asasinat, iar cei responsabili să fie aduși în fața justiției. Malaezia îndeamnă, de asemenea, toate părțile să dea dovadă de reținere în timp ce faptele legate de asasinat sunt stabilite”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe din Malaezia într-o declarație. „Incidentul subliniază nevoia urgentă de dezescaladare și întărește necesitatea ca toate părțile să se angajeze într-un dialog constructiv și să urmărească soluții pașnice.”

Iran – Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani: „Martiriul lui Haniyeh la Teheran va întări legătura profundă și de nezdruncinat dintre Teheran, Palestina și rezistență”, a declarat Kanaani, potrivit presei de stat iraniene.

Amichai Eliyahu, ministrul israelian al patrimoniului: „Aceasta este calea corectă de a curăța lumea de această murdărie. Gata cu acordurile imaginare de pace/supunere. Gata cu mila. Mâna de fier care îi va lovi este cea care va aduce pace și un pic de confort și va consolida capacitatea noastră de a trăi în pace cu cei care doresc pacea. Moartea lui Haniyeh face lumea un pic mai bună”.

Hezbollah – „Noi, cei din Hezbollah, împărtășim cu frații noștri dragi din mișcarea Hamas toate sentimentele de durere pentru pierderea acestui mare lider, sentimentele de furie față de crimele inamicului, sentimentele de mândrie că liderii din mișcările noastre își conduc poporul și mujahedinii spre martiriu”, se arată într-o declarație postată pe Telegram de gruparea armată libaneză afiliată Hamas și Iranului.

Citește și