• Trump a fost împușcat la un miting din Butler, Pennsylvania.
  • Mitingul avea loc cu doar câteva zile înainte de Convenția Națională Republicană, unde Trump urma să-și anunțe candidatul la funcția de Vicepreședinte.
  • Mai mulți aliați ai lui Donald Trump au postat pe Twitter mesaje de sprijin și rugăciuni pentru fostul Președinte.
  • Atacatorul a fost ucis de Serviciile Secrete ale SUA.
  • Un participant la miting ar fi murit.

Trump a fost împușcat în partea superioară a urechii drepte la un miting din Butler, Pennsylvania. Mitingul avea loc cu doar câteva zile înainte de Convenția Națională Republicană, unde Trump urma să-și anunțe candidatul la funcția de Vicepreședinte.

Atacatorul a fost ucis de Serviciile Secrete ale SUA. Convenția Națională Republicană se va desfășura luni, așa cum a fost stabilit.

În urma îngrijirilor medicale, Trump „se simte bine”. Fostul Președinte al SUA a vorbit la telefon cu Președintele Biden, care a condamnat atacul sângeros.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

O anchetă a Serviciilor Secrete ale SUA și a FBI-ului este în curs de desfășurare.

Toate victimele au fost bărbați adulți, unul ucis și doi răniți grav, spune poliția.

Reacții internaționale

Întreaga lume este șocată de incident. Liderii lumii, celebritățile dar și oamenii de rând au reacționat la tentiva de asasinat asupra fostului Președinte al SUA.

Elon Musk a fost foarte vocal după atacul sângeros asupra lui Trump, condamnând Serviciile Secrete și spunând că indiferent dacă a fost vorba de „incompetență extremă” sau „o acțiune intenționată”, șeful SS trebuie să demisioneze.

Și democrații au reacționat rapid la vestea atacului sângeros asupra lui Trump.

„Jill și cu mine suntem recunoscători Serviciului Secret pentru că l-au dus în siguranță. Nu există loc pentru acest tip de violență în America. Trebuie să ne unim ca o singură națiune pentru a o condamna”, a scris Președintele Biden pe X.

„Doug și cu mine suntem ușurați că nu este rănit grav. Ne rugăm pentru el, pentru familia lui și pentru toți cei care au fost răniți și afectați de această împușcătură fără sens. Suntem recunoscători Serviciului Secret al Statelor Unite, echipelor de răspuns rapid și autorităților locale pentru acțiunile lor imediate.

O astfel de violență nu are loc în națiunea noastră. Cu toții trebuie să condamnăm acest act dezgustător și să ne facem partea pentru a ne asigura că nu duce la mai multă violență”, a scris Kamala Harris pe X.

„Nu există absolut niciun loc pentru violența politică în democrația noastră. Deși nu știm încă exact ce s-a întâmplat, ar trebui să fim cu toții ușurați că fostul președinte Trump nu a fost grav rănit și să folosim acest moment pentru a ne angaja din nou față de civilizație și respect în politica noastră. Michelle și cu mine îi dorim o recuperare rapidă”, a scris Barack Obama pe X.

„Sunt îngrozit de ceea ce s-a întâmplat la mitingul lui Trump din Pennsylvania și sunt ușurat că fostul președinte Trump este în siguranță. Violența politică nu are loc în țara noastră”, a scris Senatorul Chuck Schumer pe X.

„Ca cineva a cărui familie a fost victima violenței politice, știu direct că violența politică de orice fel nu are loc în societatea noastră. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că fostul Președinte Trump este în siguranță. Pe măsură ce aflăm mai multe detalii despre acest incident înfiorător, să ne rugăm ca toți cei prezenți astăzi la mitingul fostului Președinte să fie nevătămați”, a scris Nancy Pelosi pe X.

„Sunt îngrozit de scenele șocante de la mitingul președintelui Trump și îi transmitem lui și familiei sale cele mai bune urări. Violența politică sub orice formă nu are loc în societățile noastre și gândurile mele sunt la toate victimele acestui atac”, a scris noul Premier al Marii Britanii, Keir Starmer, pe X.

„Sara și cu mine am fost șocați de aparentul atac asupra președintelui Trump. Ne rugăm pentru siguranța lui și pentru recuperarea rapidă”, a scris Premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe X.

„Acum este momentul ca fiecare american care-și iubește țara să se retragă din diviziune, să renunțe la orice violență și să se unească în rugăciune pentru președintele Trump și familia sa”, a spus Robert F. Kennedy Jr., candidat independent la Președinție.

Vorbind în timpul unui interviu pentru NewsNation despre atacul asupra lui Trump, Robert F. Kennedy Jr. a reflectat asupra experienței sale cu privire la asasinarea tatălui său, Robert F. Kennedy, și a unchiului său, fostul Președinte John F. Kennedy.

Robert F. Kennedy Jr. a spus că înțelege impactul incidentului de la mitingul lui Trump din Butler, Pennsylvania, „probabil la fel de bine ca oricine” și că speră că oamenii vor condamna atacul violent asupra fostului Președinte.

„Urmăresc cu teamă actualizările din Pennsylvania, unde al 45-lea Președinte al Statelor Unite @realDonaldTrump a fost împușcat în timpul unui miting. Solidaritatea mea și cele mai bune urări de însănătoșire grabnică îi sunt adresate, cu speranța că în următoarele câteva luni de campanie electorală vor predomina dialogul și responsabilitatea asupra urii și violenței”, a scris Giorgia Meloni, Premierul Italiei, pe X.

„Gândurile și rugăciunile mele sunt la Președintele @realDonaldTrump în aceste ore întunecate”, a scris Viktor Orban, Premierul Ungariei, pe X.

„Karen și cu mine ne rugăm pentru președintele Trump și îndemnăm fiecare american să ni se alăture”, a scris Mike Pence, fostul Vicepreședinte din Administrația Trump, pe X.

„Îi trimit gândurile mele de recuperare rapidă Președintelui Trump și tuturor victimelor acestui atac oribil! Indiferent de diferențele politice sau ideologice, recurgerea la violență nu este niciodată justificată sau acceptabilă”, a scris Marcel Ciolacu pe X.

„Fostul nostru Președinte a dat dovadă de grație și curaj extraordinar sub foc, la propriu, în seara asta. Sunt atât de recunoscător pentru siguranța lui și atât de trist pentru victime și familiile lor”, a scris Jeff Bezos pe X.

„Sunt îngrozit de atacul asupra fostului președinte Trump la mitingul său de campanie. Îi doresc însănătoșire rapidă și completă. Violența și agresivitatea nu sunt atribute ale vreunei democrații. Noi românii suntem alături de poporul american”, a scris Klaus Iohannis pe X.

Citește și