• Victor Rebengiuc: „Este o mare pierdere. Eu, personal, i-am fost prieten, încă din anii 60. Mi-l amintesc ca pe un om curajos, sincer, talentat, mucitor. El a fost fondatorul UNITER-ului.
  • Istoricul Emil Răzvan Theodorescu a vorbit, duminică seara, la Aleph News, despre decesul lui Ion Caramitru, și a subliniat că a reușit să facă din Teatrul Național București „o instituție de primă clasă”.
  • Marele actor Ion Caramitru a murit, duminică. El era internat în spital de mai multe săptămâni.

Victor Rebengiuc a spus, duminică, la Aleph News. că regretă enorm moartea lui Ion Caramitru.

„Este o mare pierdere. Eu, personal, i-am fost prieten, încă din anii 60. Mi-l amintesc ca pe un om curajos, sincer, talentat, mucitor. El a fost fondatorul UNITER-ului.

Ca director al Teatrului Național, s-a luptat să refacă acea clădire care stătea să cadă. Un regizor foarte bun. Este o pierdere îngrozitoare”, a mai spus Rebengiuc.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Ambasada Israelului în România: O valoare incontestabilă a poporului român și un prieten de excepție al statului Israel.

„Am aflat cu mare tristețe despre decesul unuia dintre cei mai mari actori ai României, Ion Caramitru. O valoare incontestabilă a poporului român și un prieten de excepție al statului Israel. Am realizat împreună cu Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti proiecte culturale vaste și de succes, sub prețioasa îndrumare a directorului Ion Caramitru. Vom prețui întotdeauna aportul său considerabil la crearea unei legături culturale puternice între România și Israel. Fie amintirea sa binecuvântată!”, a scris, pe Facebook, Ambasada Israelului.

Răzvan Theodorescu: A reușit să facă din Teatrul Național București „o instituție de primă clasă”.

Istoricul Emil Răzvan Theodorescu a vorbit, duminică seara, la Aleph News, despre decesul lui Ion Caramitru, și a subliniat că a reușit să facă din Teatrul Național București „o instituție de primă clasă”.

„Este o veste extrem de dureroasă pentru treatrul românesc. El a făcut din Teatrul București o instituție de primă clasă. I-am apreciat eforturile. Mi-e greu să-mi imaginez cum vor mai fi galele UNITER fără Ion Caramitru”, a spus Răzvan Theodorescu.

Klaus Iohannis: O zi tristă pentru țara noastră, ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români

Președintele României Klaus Iohannis a trimis un mesaj în care a transmis condoleanțe după decesele lui Ivan Patzaichin și Ion Caramitru. Este o zi tristă pentru țara noastră, ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români, a spus Iohannis.

Mesajul președintelui României a fost trimis pe Facebook.

„Astăzi este o zi tristă pentru țara noastră. Ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români. Ivan Patzaichin și Ion Caramitru au luminat arenele sportive și scenele pe care au urcat. Învingători și strălucitori în sport și teatru, Ivan Patzaichin și Ion Caramitru, prin dispariția lor neașteptată, ne lasă de azi mai săraci, consolați doar de amintirea gloriei pe care au dăruit-o României prin energia, talentul, dăruirea și eforturile lor de a fi cei mai buni. Condoleanțe familiilor și celor dragi pentru pierderea suferită”, a spus Klaus Iohannis.

Ludovic Orban: Ne-a fermecat pe scenă, ne-a încurajat în vremuri grele, ne-a ajutat să mergem înainte.

Un mesaj de condoleanțe a scris și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

„Ion Caramitru, o adevărată stea a scenei și ecranului din România, un om devotat artei și culturii, a fost pentru noi și un simbol al primilor pași pe care i-am făcut în democrație. Chipul și vocea sa au dat speranțe și curaj românilor care în decembrie 1989 se ridicau la luptă pentru libertate. Anii în care a condus Ministerul Culturii sunt printre cei mai buni pe care i-a avut acest domeniu în istoria ultimelor trei decenii.

Ne-a fermecat pe scenă, ne-a încurajat în vremuri grele, ne-a ajutat să mergem înainte. A dat viață unora dintre cele mai mari personaje din teatru: de la Romeo la Cezar, de la Hamlet la Creon, publicul a simțit întotdeauna că niciun rol nu era prea mare pentru un astfel de actor. Prea repede ne-a părăsit, atunci când credeam cu toții că mai avem încă mult timp împreună, încă multe roluri în care să-l admirăm și multe vorbe de înțelepciune pe care să le ascultăm. Simțim o mare tristețe în această zi și ne despărțim cu mare greutate de un om și de un artist care rămâne de neînlocuit. Condoleanțe sincere familiei sale, precum și marii sale familii din Teatrul Național și din lumea artelor românești. Dumnezeu să îl aibă în paza sa!”, a spus Ludovic Orban.

Casa Regală a României: România a pierdut astăzi una dintre marile ei personalități contemporane.

Condoleanțe a transmis și Casa Regală a României.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Radu au aflat cu nespusă tristețe neașteptata veste a trecerii la cele veșnice a marelui actor Ion Caramitru. Alături de Regele Mihai I și de Custodele Coroanei Margareta încă din primele zile ale lui decembrie 1989, Ion Caramitru a fost un devotat, constant și curajos apărător al principiilor și valorilor Coroanei Române, precum și un adevărat prieten. Regele Mihai I a distins pe Ion Caramitru cu Crucea Casei Regale a României în anul 2008 și cu Decorația Regală Nihil Sine Deo în anul 2012.

În anul 1995, Ion Caramitru a fost decorat de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a cu Ordinului Imperiului Britanic, în grad de Cavaler. Ion Caramitru a fost un mare actor, regizor și profesor de teatru, un animator al vieții teatrale și un remarcabil director al Teatrului Național. Sute de tineri actori și regizori au avut în Ion Caramitru un model și un susținător. România a pierdut astăzi una dintre marile ei personalități contemporane. De numele lui Ion Caramitru sunt legate multe evenimente și inițiative regale, începând cu Premiul pentru cea mai bună piesă a anului, susținut de trei decenii încoace de Fundația Regală Margareta a României și ulterior de Familia Regală. Custodele Coroanei și Principele Radu trimit cele mai profunde sentimente de compasiune doamnei Micaela Caracaș și fiilor marelui dispărut!”, scrie în mesajul Casei Regale.

Nicușor Dan: În amintirea României, așa cum e ea, cu istoria ei, nu va pleca niciodată.

„A plecat Ion Caramitru, doar fizic. Cultural și profesional a marcat generații întregi.

În amintirea României, așa cum e ea, cu istoria ei, nu va pleca niciodată.

Ion Caramitru a oferit întreaga sa energie artei. Și pentru asta, arta românească îi va mulțumi mereu.

A servit teatrul, l-a promovat și a militat pentru o condiție demnă a actorilor, inclusiv a valorilor consacrate, care urmau să iasă, decent, din scena teatrului românesc. Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris primarul Capitalei, pe Facebook.

Premierul Florin Cîțu, mesaj după moartea lui Ion Caramitru: O zi foarte tristă

Premierul Florin Cîțu a transmis un mesaj după moartea actorului Ion Caramitru. O zi foarte tristă, odihnă veșnică, maestre, a spus Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a spus că este o zi tristă și a transmis condoleanțe.

„O zi foarte tristă! Marele actor Ion Caramitru a fost prezent în spațiul cultural până în ultima clipă. Perioada aceasta ar fi trebuit să ajungă la mai multe evenimente culturale. Nu a mai reușit. Odihnă veșnică, maestre!”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Ion Caramitru a murit duminică, la Spitalul Elias

Marele actor Ion Caramitru a murit, duminică. El era internat în spital de mai multe săptămâni.

Ion Caramitru avea 79 de ani. Zilele acestea, actorul Ion Caramitru trebuia să se afle la Iași pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR).

Din cauza problemelor medicale, actorul a lipsit de la eveniment.