• O rachetă lansată de rebelii houthi din Yemen a atins pentru prima dată centrul Israelului.
  • Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a promis represalii severe.
  • Houthii susțin că au folosit o nouă rachetă balistică hipersonică.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că gruparea Houthi care controlează nordul Yemenului va plăti „un preț greu”, după ce a vizat duminică centrul Israelului cu o rachetă pentru prima dată, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt militar al houthilor, Yahya Sarea, a afirmat că gruparea a lovit cu o nouă rachetă balistică hipersonică, care a parcurs 2.040 km în doar 11 minute și jumătate. După ce inițial a declarat că racheta a căzut într-o zonă deschisă, armata israeliană a precizat ulterior că aceasta s-a fragmentat probabil în aer, iar bucăți ale interceptoarelor au aterizat în câmpuri și lângă o gară. Nu au fost raportate victime.

Sirenele de raid aerian au sunat în Tel Aviv și în centrul Israelului cu câteva momente înainte de impact, în jurul orei 6:35, ora locală, determinând locuitorii să fugă spre adăposturi. S-au auzit zgomote puternice.

Recomandări

COLABORAREA E CHEIA
STAI, AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI

Reuters a văzut fum ridicându-se dintr-un câmp deschis în centrul Israelului. La o întâlnire săptămânală a cabinetului, Netanyahu a declarat că houthii ar fi trebuit să știe că Israelul va cere un „preț greu” pentru atacurile asupra Israelului.

„Oricine are nevoie să-și amintească este invitat să viziteze portul Hodeida”, a spus Netanyahu, referindu-se la atacul aerian de represalii israelian împotriva Yemenului în iulie, ca răspuns la o dronă houthi care a lovit Tel Aviv.

Houthii au lansat în mod repetat rachete și drone asupra Israelului, în semn de „solidaritate cu palestinienii”, de la începutul războiului din Gaza, provocat de Hamas pe 7 octombrie.

Drona care a lovit Tel Aviv pentru prima dată în iulie a ucis un bărbat și a rănit patru persoane. Răspunsul Israelului în apropierea portului Hodeidah a ucis șase persoane și a rănit 80.

„Israelul ar trebui să se aștepte la mai multe lovituri în viitor, pe măsură ce ne apropiem de prima aniversare a operațiunii din 7 octombrie, inclusiv răspunsul la agresiunea sa asupra orașului Hodeidah”, a declarat Sarea.

Adjunctul șefului biroului media al houthilor, Nasruddin Amer, a scris într-o postare pe X duminică că racheta a ajuns în Israel după ce „20 de rachete nu au reușit să o intercepteze”, spunând că este abia „începutul”.

Armata israeliană a mai declarat că 40 de proiectile au fost trase spre Israel din Liban duminică și fie au fost interceptate, fie au aterizat în zone deschise.

„Nu au fost raportate victime”, a precizat IDF.

Citește și