• Armata SUA a distrus trei drone și o rachetă Houthi care se îndreptau spre Israel.
  • Atacul Houthi a venit după ce Israelul a eliminat un lider Hezbollah din Liban.
  • Purtătorul de cuvânt șef, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că armata a evaluat că drona era un model Samad-3 modernizat, de fabricație iraniană.

Armata israeliană a declarat că investighează un aparent atac cu drone care a lovit centrul Tel Aviv-ului în primele ore ale zilei de vineri, dar care nu a declanșat sirenele de raid aerian. În urma exploziei, o persoană a fost ucisă și alte opt rănite. Atacul a avut loc la câteva ore după ce armata israeliană a confirmat că a ucis un comandant superior al miliției Hezbollah susținute de Iran în sudul Libanului. Rebelii Houthi din Yemen au lansat noaptea trecută un atac asupra Israelului cu drone și rachete balistice, majoritatea fiind doborâte de armata americană.

„O anchetă inițială indică faptul că explozia din Tel Aviv, produsă la mică distanță de clădirea ambasadei SUA, a fost cauzată de căderea unei ținte aeriene și că nu au fost activate sirenele. Incidentul este în curs de examinare amănunțită”, a afirmat armata într-o declarație citată de cotidianul Haaretz.

Purtătorul de cuvânt șef, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că armata a evaluat că drona era un model Samad-3 modernizat, de fabricație iraniană. „Estimarea noastră este că aceasta a ajuns din Yemen la Tel Aviv”, a declarat el în cadrul unei ședințe de informare cu jurnaliștii.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

De asemenea, el a declarat că există „semne tot mai clare” că Mohammed Deif, șeful aripii militare a Hamas, a fost ucis într-un atac aerian israelian săptămâna trecută. Atacul asupra Tel Avivului, care are loc înaintea unei vizite la Washington a prim-ministrului Benjamin Netanyahu săptămâna viitoare, este de natură să alimenteze temerile cu privire la alte consecințe ale războiului din Gaza, în condițiile în care Houthis și alți proxizi iranieni sunt de partea grupului militant palestinian Hamas.

Un purtător de cuvânt al militanților Houthi din Yemen, care, la fel ca Hezbollah, sunt aliniați Iranului, a declarat că grupul a atacat Tel Aviv cu o dronă și va continua să țintească Israelul în semn de solidaritate cu palestinienii din războiul din Gaza. Într-un discurs televizat, purtătorul de cuvânt Yahya Saree a numit Tel Aviv o țintă principală „în raza de acțiune a armelor noastre”.

El a declarat că atacul a fost efectuat folosind o nouă dronă numită „Yafa”, despre care a spus că este capabilă să ocolească sistemele de interceptare și nedetectabilă de radare. „Operațiunea și-a atins obiectivele cu succes”, a declarat Saree. Serviciile de urgență din Israel au declarat că trupul unui bărbat în vârstă de 50 de ani a fost găsit într-un apartament din apropierea exploziei, iar patru persoane au fost transportate la spital cu răni ușoare provocate de șrapnel. Alte patru au fost tratate pentru șoc. Toate acestea au fost ulterior externate, au declarat serviciile de sănătate.

Imaginile de la fața locului au arătat un impact aparent asupra unei clădiri situate în apropierea sediului ambasadei SUA din Tel Aviv.

Citește și