Regele Charles a fost întrerupt în timpul discursului său din Australia de către o protestatoare

Regele Charles a fost întrerupt de o senatoare indigenă australiană, care a cerut un tratat și a acuzat coroana că a furat terenurile aborigenilor, în timp ce își încheia discursul la Parlamentul din Canberra, scrie The Guardian.

Charles, care se află într-o vizită de cinci zile în Australia împreună cu regina Camilla, a vorbit în Marea Sală a Parlamentului, un moment important al primei sale vizite ca monarh. La finalul discursului său, care a inclus amintiri despre perioada petrecută ca student în Australia, pandemia de Covid și vulnerabilitatea țării la schimbările climatice, Lidia Thorpe, o senatoră independentă din Victoria, s-a apropiat de scenă strigând: „Aceasta nu este țara ta”.

„Ați comis un genocid împotriva poporului nostru. Dați-ne înapoi pământul nostru. Dați-ne ceea ce ne-ați furat – oasele noastre, craniile noastre, copiii noștri, poporul nostru”, a strigat Thorpe, o susținătoare ferventă a drepturilor indigene.

„Ați distrus pământul nostru. Vrem un tratat. Vrem un tratat în această țară. ”

Pe măsură ce ofițerii de securitate o escortau spre ieșire, ea a strigat: „Acesta nu este pământul tău. Nu ești regele meu. Nu ești regele nostru.”

După ce a părăsit sala și a fost întoarsă în hol, Thorpe a fost auzită strigând: „Să se ducă colonia!”

Charles s-a întors spre prim-ministrul Anthony Albanese și a discutat în liniște la pupitru, în timp ce securitatea prevenea apropierea lui Thorpe de monarh.

Înainte de sosirea cuplului regal, Thorpe s-a întors cu spatele la un mare ecran video, în momentul în care acesta arăta pe regele Charles stând în atenție în timpul ceremoniei oficiale de bun venit și a intonării imnului național.

Înainte de discursul regelui, Albanese și liderul opoziției, Peter Dutton, i-au întâmpinat pe Charles și Camilla la Parlament, mulțumindu-le pentru sprijinul acordat australianilor în momentele bune și rele.

Albanese a declarat că a fost onoarea vieții sale să conducă delegația australiană la încoronarea regelui și a lăudat implicarea regelui în probleme precum schimbările climatice și reconcilierea.

„Ați arătat un mare respect pentru australienii, chiar și în momentele în care am dezbătut viitorul aranjamentelor noastre constituționale și natura relației noastre cu coroana”, a spus Albanese. „Nimic nu rămâne neschimbat.”

Anterior, Thorpe a emis o declarație prin care susținea că Australia ar trebui să devină republică și să stabilească un tratat cu popoarele indigene în cadrul acestui proces.

Ea a afirmat că există „afaceri neterminate care trebuie rezolvate înainte ca această țară să devină republică”.

„Ca Popoare Primare, nu ne-am cedat niciodată suveranitatea asupra acestei țări. Coroana a invadat această țară, nu a căutat un tratat cu Popoarele Primare și a comis un genocid asupra poporului nostru. Regele Charles nu este suveranul legitim al acestor teritorii. Orice demers spre republică nu trebuie să continue această nedreptate. Tratatele trebuie să joace un rol central în stabilirea unei națiuni independente

Exit mobile version