• Regele Charles al III-lea a prezentat planurile legislative ale guvernului la deschiderea de stat a Parlamentului.
  • Planurile includ naționalizarea operatorilor feroviari și accelerarea furnizării de „infrastructură și locuințe de înaltă calitate”.
  • De asemenea, în discurs a fost inclusă perceperea TVA pentru taxele de școlarizare la școlile private și utilizarea unor tactici de tip „antiterorist” pentru a stopa traficul de persoane peste Canalul Mânecii.

Regele Charles al III-lea a prezentat în Parlament Discursul Tronului – programul de guvernare al noului guvern al Partidului Laburist condus de prim ministrul Keir Starmer. Programul, primul Laburist în 15 ani prezentat de suveran, include circa 35 de proiecte de lege, printre care renaționalizarea serviciilor feroviare pentru pasageri.

Alături de soția sa, regina Camilla, Regele Charles a ținut discursul – scris de guvernul ales, nu de monarhul însuși – în care a prezentat planurile noii conduceri a Partidului Laburist al țării în cadrul unei sesiuni comune a celor două camere ale Parlamentului, Camera Comunelor și Camera Lorzilor.

Programul în sine cuprinde peste 35 de proiecte de lege, cel care atrage cel mai mult atenția este renaționalizarea serviciilor feroviare pentru pasageri, o promisiune a Laburiștilor din campanie.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Naționalizate pentru prima oară în 1948 de guvernul Attlee, serviciile pentru pasageri au fost privatizate în 1993 de guvernul Conservator al lui John Major. În 2001 compania Railtrack care avea în proprietate infrastructura feroviară a dat faliment și a fost preluată de guvern.

Pe plan internațional, Regele Charles al III-lea a declarat că guvernul s-a angajat față de un „Israel sigur și protejat, alături de un stat palestinian viabil și suveran”. De asemenea, el a declarat că sprijinul Marii Britanii pentru alianța militară transatlantică NATO va rămâne „de neclintit” și că Ucraina va continua să primească „sprijinul deplin” al Marii Britanii în lupta sa pentru a se apăra de invazia la scară largă a Rusiei.

Niciuna dintre afirmațiile de politică externă nu a marcat o schimbare semnificativă de curs față de guvernul britanic anterior, condus de conservatori.

Partidul Laburist, condus de prim-ministrul Keir Starmer, i-a învins cu o victorie zdrobitoare pe conservatorii aflați de mult timp la putere în alegerile generale din Regatul Unit, care au avut loc la 4 iulie.

Rolul oficial al monarhului britanic în deschiderea de stat a Parlamentului, denumită în mod oficial Discursul regelui – sau, timp de șapte decenii înainte de Charles, Discursul reginei – este o tradiție politică care s-a menținut de-a lungul evoluției Regatului Unit de la o monarhie absolută la o democrație parlamentară.

Citește și