• Regele Charles va relua călătoriile oficiale externe anul viitor, după o pauză din cauza tratamentului pentru cancer.
  • Călătoria recentă în Australia și Samoa a fost prima sa vizită lungă de la diagnosticare.
  • Pe durata vizitei, regele a fost protestat de senatoarea indigenă Lidia Thorpe, care a criticat istoria colonială a monarhiei.

Charles va zbura în străinătate în primăvară și toamnă, perioadele tradiționale pentru vizitele oficiale, cu condiția ca medicii să aprobe călătoriile, scrie The Guardian. La finalul vizitei de nouă zile în Australia și Samoa, un oficial de rang înalt a declarat: „Lucrăm acum la un program de turneu extern normal pentru anul viitor. Este un lucru pozitiv să ne gândim în acești termeni, sub rezerva aprobării doctorilor.”

Regele primește tratament ambulatoriu pentru o formă de cancer nedezvăluită din februarie, inițial suspendând toate îndatoririle publice, dar continuând activitățile din culise. Călătoria în Australia și Samoa a fost prima sa vizită de lungă distanță de la diagnosticare și a inclus inițial și Noua Zeelandă, dar aceasta a fost anulată la recomandarea medicilor.

Regele și regina au avut până la 10 angajamente pe zi, adaptate pentru a include perioade de odihnă, având doar un eveniment de seară. Oficialul palatului a subliniat devotamentul regelui față de serviciu, afirmând că acesta a fost „incredibil de fericit și foarte determinat” să participe la turneu.

Recomandări

GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
ISRAELUL ATACĂ IRANUL
TRUMP O CRITICĂ PE HARRIS
TRUMP, VIZAT DE HACKERI
SINGURĂTATEA CA BOALĂ
SE SCHIMBĂ ORA

„Regele a iubit cu adevărat această vizită, iar programul australian și samoan i-a îmbunătățit starea de spirit și recuperarea”, a adăugat oficialul. De asemenea, regele se simte puternic susținut de prezența reginei, care „păstrează realitatea”.

Pe durata vizitei în Australia, au avut loc unele proteste, inclusiv o întrerupere de către senatoarea indigenă Lidia Thorpe, care i-a strigat regelui: „Aceasta nu este țara ta. Ai comis un genocid împotriva poporului nostru. Dă-ne înapoi pământul nostru. Dă-ne ceea ce ne-ai furat – oasele, craniile, copiii, oamenii noștri.”

Citește și