• Regele Charles nu se opune unei posibile republici în Australia, subliniind că decizia aparține cetățenilor.
  • În timpul vizitei sale, va adopta o abordare conciliantă față de susținătorii republicanismului.
  • Premierul Anthony Albanese a menționat că un al doilea referendum nu este o prioritate.

Regele Charles a declarat că nu se va opune dorinței Australiei de a-l înlocui ca șef de stat, conform unor surse. Cu ocazia vizitei sale de la sfârșitul acestei luni, se preconizează că regele va adopta o „abordare conciliantă” față de susținătorii republicanismului australian, a raportat The Guardian.

În răspuns la solicitarea Mișcării Republicane Australiene (ARM) pentru o întâlnire, secretarul privat adjunct al regelui a subliniat „dragostea și afecțiunea profundă” pe care o are pentru Australia.

Nathan Ross le-a transmis antimonarhiștilor că „Majestatea Sa, în calitate de monarh constituțional, acționează la sfatul miniștrilor săi, iar decizia privind posibila transformare a Australiei într-o republică revine, în final, poporului australian”.

Recomandări

A.I.-UL ÎȚI FURĂ LOCUL DE MUNCĂ
TRUMP CERE PROTECȚIE
ORBAN VS. LEYEN
GERMANIA AJUTĂ UCRAINA
VALOAREA TESLA SCADE
LESS IS BETTER

ARM se prezintă ca fiind „organismul de vârf care pledează în numele cetățenilor pentru o republică australiană, cu un australian ca șef de stat”. În 1999, Australia a organizat un referendum pe această temă, în care 54,9% dintre votanți s-au opus schimbării.

Premierul Anthony Albanese a declarat anterior că „Australia ar trebui să aibă un australian ca șef al statului”, însă recent a sugerat că un al doilea referendum nu este o prioritate.

Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a afirmat că „la fel ca mama sa, Majestatea Sa regele consideră că aceasta este o chestiune ce ține de poporul australian”.

Graham Smith, liderul grupului britanic de campanie Republic, care se află în Australia pentru a protesta împotriva monarhiei în timpul vizitei regelui, a menționat că reacția generală la călătorie a fost de „indiferență și dezinteres”.

„Am discutat cu prieteni, activiști și alții în ultimele două săptămâni, iar majoritatea oamenilor sunt barely conștienți de vizită și nu par să fie afectați de aceasta”, a spus el.

„Sunt aici pentru a promova campania din Marea Britanie și a întreba cum ne poate reprezenta Charles, având în vedere costurile ridicate pentru contribuabilii din Australia și Marea Britanie asociate cu această vizită scurtă.”

„De asemenea, vreau să le transmit australienilor că monarhia nu merită respectul pe care îi oferă și că nu ar trebui să creadă nicio clipă că Marea Britanie este o națiune de regaliști. Sper ca vizita să influențeze dezbaterea din ambele țări și să evidențieze irelevanța monarhiei.”

Această vizită va fi cel mai important turneu internațional al regelui de la diagnosticarea sa cu cancer și prima sa călătorie în Australia în calitate de șef de stat.

Citește și