- Regele Ţărilor de Jos, Willem-Alexander, a prezentat scuze oficiale pentru rolul olandezilor în comerţul cu sclavi.
- El a spus că rasismul în societatea olandeză rămâne o problemă și că nu toată lumea va susține scuzele sale.
- Regele a luat cuvântul la o ceremonie care a marcat 160 de ani de la abolirea legală a sclaviei în Olanda, inclusiv în fostele sale colonii din Caraibe.
Regele Ţărilor de Jos, Willem-Alexander, a prezentat scuze pentru implicarea istorică a Olandei în sclavie și pentru efectele pe care aceasta le are și astăzi, scrie CNN.
Advertisment
Regele a luat cuvântul la o ceremonie care a marcat 160 de ani de la abolirea legală a sclaviei în Olanda, inclusiv în fostele sale colonii din Caraibe.
,,În această zi în care ne amintim de istoria olandeză a sclaviei, cer iertare pentru această crimă împotriva umanității” , a spus el. El a spus că rasismul în societatea olandeză rămâne o problemă și că nu toată lumea va susține scuzele sale.
Recomandări
Cu toate acestea, ,,vremurile s-au schimbat și Keti Koti … lanțurile au fost cu adevărat rupte” , a spus el în aplauzele a mii de spectatori la monumentul național al sclaviei din Oosterpark din Amsterdam.
,,Keti Koti” sunt cuvinte surinameze care înseamnă ,,lanțul este rupt” și este denumirea dată zilei de 1 iulie ca zi de comemorare a sclaviei și de celebrare a libertății.
Scuzele vin pe fondul unei reconsiderări mai ample a trecutului colonial al Țărilor de Jos, inclusiv a implicării atât în comerțul cu sclavi din Atlantic, cât și în sclavia din fostele sale colonii asiatice.
Willem-Alexander a prezentat scuze în Indonezia în 2020 pentru ,,violența excesivă” din timpul regimului colonial olandez.
În decembrie, premierul Mark Rutte a recunoscut că statul olandez are o responsabilitate în comerțul cu sclavi din Atlantic și că a profitat de pe urma acestuia și și-a cerut scuze.
Rutte a declarat că guvernul nu va plăti despăgubiri, așa cum a recomandat un grup consultativ în 2021.
Un studiu comandat de guvern și publicat luna trecută a constatat că în perioada 1675-1770, Casa de Orange a beneficiat de aproximativ 600 de milioane de dolari în termeni moderni de pe urma coloniilor olandeze, o mare parte din această sumă fiind oferită ca un cadou din profiturile obținute de Compania Olandeză a Indiilor de Est din comerțul cu mirodenii.
În decembrie, Casa Regală a comandat o anchetă independentă privind rolul Familiei Regale în istoria colonială, ale cărei rezultate sunt așteptate în 2025.
Citește și
Telescopul spațial european Euclid a fost lansat într-o misiune de a explora „universul întunecat”
VIDEO. Cum îi învață roboții de la o bibliotecă din California pe copiii cu autism
Partenerii noștri