• România pierde 3 hectare de pădure pe oră, cât 3 stadioane de fotbal
  • Regizorul Mihai Dragolea face documentare despre jaful din păduri și plantează copaci
  • 60% din pădurile virgine ale Europei sunt în România, dar statul nu le ocrotește
  • Pădurile virgine adăpostesc peste 13.000 de specii, unele pe cale de dispariție
  • Activistul român de mediu cere statului să supravegheze pădurile cu sateliți și camere video

În ţara care pierde trei hectare de pădure pe oră, voluntarul face mai mult decât statul ca să apere codrii. Regizorul Mihai Dragolea este unul dintre ei.

A împădurit un teren moştenit în Hunedoara şi a filmat un documentar care pune faţă în faţă hoţia din păduri cu nepăsarea autorităţilor. Împreună cu Ciprian Gal, de la Greenpeace, a mers în păduri pe care le știau virgine. Și au văzut cum dispar.

Regizorul Mihai Dragolea a demonstrat împreună cu activiștii Greenpeace de ce pădurile virgine trebuie înregistrate mai repede de guvern într-un fond special. Fără interdicție de tăiere, codrii seculari, cei mai mari din Europa, cad sub drujbele celor care se ascund după „mici erori“.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

Dacă statul nu îndreaptă aceste greșeli, atitudinea ta și a mea poate să o facă. Mâine, regizorul Mihai Dragolea începe să filmeze un documentar despre oamenii care își apără pădurile. Fac singuri pe polițiștii, cu aplicația SUMAL, în care pot să verifice legalitatea unui transport de lemne.

Mihai Dragolea, regizor: „Mai mulţi localnici din zona Bucovinei au decis să iasă ei pe stradă şi să verfice folosind sitemul SUMAL de verificare, TIR-urile, să confrunte şoferii şi patronii de gatere şi totul via internet, adică ei transmit live toate acţiunile astea.”

Piaţa neagră a lemnului creşte îngrijorător de repede

Din 40 de milioane de metri cubi de copaci care se taie anual în România, jumătate sunt tăiaţi ilegal. Suceava a fost județul cu cea mai multă pădure. Acum trei ani a pierdut primul loc. În 15 ani de acolo au fost tăiate 46.300 de hectare, cât 66.143 de terenuri de fotbal. Dovadă că statul nu face ce trebuie. Sistemul de urmărire SUMAL nu este eficient, spune activistul Antoniu Bumb, de la asociația civică Declic.

Antoniu Bumb, activist civic la asociația Declic: „Se fură din cauză că nu se vede când se fură. Dacă de exemplu am avea camere video aşa cum cere o petiţie Declic, la ieşirea din pădure, cei care ies cu material lemnos o să se gândească de două ori, dar în acest moment nu avem. Dacă am avea sateliţi, imagini satelitare şi am avea alerte bazate pe aceste imagini care să ne spună de fiecare dată când se întâmplă modificări în coronamentul arborilor în locul în care nu ar trebui să fie tăieri, acele alerte ne-ar putea spune că acolo există o posibilă infracţiune, iar autorităţile ar putea să verifice, dar ne bazăm în mare parte pe ochiul uman.”