• Măsura avea nevoie de 60 de voturi pentru a se îndrepta spre procedura finală de vot, dar a eșuat, înregistrând doar 51 față de 39.
  • Oficialii democrați și apărătorii dreptului la avort au avertizat că accesul la contracepție atârnă de un fir de ață dacă nu are protecție federală.
  • Republicanii din Louisiana și Missouri au blocat recent măsuri de extindere a accesului la anticoncepționale.

În SUA, la doi ani după ce Curtea Supremă a revocat dreptul constituțional la avort, un proiect de lege care să înscrie în lege accesul la contracepție nu a reușit să ajungă în camera superioară a Congresului. Republicanii au oprit proiectul de lege înainte de votul decisiv.

Măsura avea nevoie de 60 de voturi pentru a se îndrepta spre procedura finală de vot, dar a eșuat, înregistrând doar 51 față de 39. Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, și-a schimbat votul în „nu”, în speranța de a o aduce din nou în discuție la o altă dată. Republicanii au criticat măsura ca fiind o cascadorie de an electoral, menită să mobilizeze alegătorii în jurul unor temeri nefondate privind amenințările la adresa asistenței medicale în reproducere. Dar oficialii democrați și apărătorii dreptului la avort au avertizat că accesul la contracepție atârnă de un fir de ață dacă nu are protecție federală.

Introducerea proiectului de lege în Senat urmează unui val de legi anti-avort și de amenințări la adresa asistenței medicale în domeniul reproducerii în SUA, în urma deciziei Curții Supreme de Justiție în cazul Dobbs vs. Jackson Women’s Health Organization. Republicanii din Louisiana și Missouri au blocat recent măsuri de extindere a accesului la anticoncepționale, susținând în mod fals că acestea induc avorturi. De asemenea, guvernatorul Virginiei, Glenn Youngkin, a respins recent prin veto un proiect de lege care ar fi asigurat accesul la contracepție, pentru a nu „călca în picioare libertățile religioase ale virginienilor”.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat într-un comunicat că blocarea de către aleşii republicani este „inacceptabilă” şi a promis să lupte pentru a îmbunătăţi accesul la „o contracepţie accesibilă şi de înaltă calitate”.

Citește și