Resturi periculoase ale sateliților poluează spațiul din jurul Pământului. NASA caută soluții înainte să fie prea târziu

Reintrarea necontrolată în atmosfera terestră a resturilor spațiale reprezintă o amenințare reală și în creștere, avertizează NATO, care încearcă să găsească o soluție pentru eliminarea fără risc a sateliților scoși din uz.

În martie, un obiect cilindric cu o masă de aproape un kg, a traversat de mare viteză acoperișul unei case din Naples, Florida, pulverizând tavanul și podeaua.

NASA a confirmat ulterior că obiectul era un fragment provenind de la Stația Spațială Internațională – un mic rest de la o paletă aruncată în spațiu, de mai multe tone, cu aproximativ trei ani mai devreme conținând baterii uzate cu nichel-hidrogen. Ideea era că la intrarea în atmosferă să se dezintegreze dar cel puțin un fragment a supraviețuit călătoriei.

Acest incident a crescut îngrijorările cu privire la escaladarea deșeurilor spațiale create de om care se prăbușesc pe Pământ într-o manieră necontrolată.

Cât de gravă este situația în spațiul extraatmosferic în prezent ?

Companiile și guvernele continuă să abandoneze obiectele aflate pe orbită în loc să le elimine în mod responsabil folosind reintrări controlate. În orice altă industrie, acest abandon ar fi ilegal. Cercetătorii încă nu sunt siguri exact cum ard resturile spațiale în atmosfera Pământului. Impactul din Florida s-ar putea să nu fie un eveniment atât de rar pe cât pare, deoarece mai multe resturi spațiale par să fi pătruns pe pământ și mai recent.

Pe 21 mai, a fost găsit în munții Arizonei un fragment al misiunii SpaceX Dragon Crew-7. Problema gunoiului spațial care întră în atmosferă pare să se înrăutățească. „Reintrările necontrolate trebuie interzise”, susține fostul sef al Biroului Independent de Siguranță al Agenției Spațiale Europene.
Problema trebuie abordată acum, în timp ce noi lansatoare și constelații mari de sateliți pe orbită joasă sunt dezvoltate și desfășurate, „altfel situația ar putea scăpa de sub control în urmatorul deceniu”.

Exit mobile version