• Mii de membri ai grupării armate libaneze Hezbollah, inclusiv luptători și medici, au fost grav răniți marți când pagerele pe care le folosesc pentru a comunica au explodat.
  • Ambasadorul Iranului a fost rănit în exploziile din Beirut.
  • Un oficial Hezbollah a declarat pentru Reuters că detonarea pagerelor a fost „cea mai mare breșă de securitate” la care grupul a fost supus în aproape un an de război cu Israelul.
  • Se presupune ca agențiile de informații israeliene au spart dispozitivele, au intrat în sistem și le-au făcut cumva să se detoneze.
  • Israelul ridică starea de alertă în toate porturile, inclusiv în Eilat.
  • Departamentul de Stat al SUA: Vom îndemna Iranul să nu profite de niciun incident pentru a crește instabilitatea

UPDATE 23:07

Numărul persoanelor rănite în urma exploziei masive de pagere din Liban a crescut la 4000, 11 persoane au murit, a informat Ministerul Sănătății din țară.

UPDATE

Ministrul libanez al Educației, Abbas Halabi, a anunțat miercuri „închiderea școlilor, a institutelor tehnice publice și private, precum și a universității libaneze și a instituțiilor de învățământ superior private”.

Halabi a cerut, de asemenea, „oprirea lucrărilor administrative și pregătitoare în aceste unități, în semn de protest împotriva actului criminal comis de armata israeliană împotriva cetățenilor”.

Recomandări

PAS CU PAS...SPRE SENAT
BORIS FACE RAVAGII ȘI ÎN ITALIA
CLOONEY AȘTEAPTĂ ALEGERILE
AL FAYED E ACUZAT
TRUMP ARE UN NOU MITING
MADURO E ÎNVINGĂTOR

UPDATE

Axios despre oficialii americani: Israelul nu a informat administrația Biden în avans cu privire la operațiunea sa de detonare a pagerelor membrilor Hezbollah

UPDATE

Departamentul de Stat al SUA: Vom îndemna Iranul să nu profite de niciun incident pentru a crește instabilitatea

UPDATE

Netanyahu își anulează călătoria la Adunarea Generală a ONU de la New York pe 27 septembrie

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al SUA: Nu am fost implicați în incidentul din Liban, adunăm informații cu privire la această problemă

UPDATE

În Liban, se raportează că numărul răniților în urma exploziei din țară a crescut la 3.600.

Prim-ministrul Muhammad Shiaa Al-Sudani cere trimiterea echipelor medicale și a echipelor de urgență irakiene în Liban

UPDATE

Primul secretar al Ambasadei Ucrainei în Liban, Nikolai Khomenko, a fost rănit în atac. 18 comandanți Hezbollah ar fi fost răniți în Siria.

Iordania și-a declarat disponibilitatea de a oferi orice asistență medicală necesară sistemului de sănătate libanez.

UPDATE

Ministrul libanez al Educației spune că mâine nu vor fi cursuri în toate instituțiile de învățământ.

Ambasadorul palestinian la Beirut: Președintele Mahmoud Abbas a direcționat deschiderea tuturor spitalelor palestiniene și mobilizarea tuturor echipelor noastre medicale pentru a primi libanezii răniți.

Semiluna Roșie și Ministerul Sănătății își anunță disponibilitatea de a oferi asistență Libanului pentru a trata răniții și a-i transfera la spitalele iraniene

UPDATE

Frontul intern al armatei își extinde desfășurarea echipajelor în zona Haifa din nordul Israelului

UPDATE

Fostul agent de informații al SUA Edward Snowden: Explozia dispozitivelor de comunicații din Liban a fost cauzată de plantarea de explozibili, nu de o operațiune de piraterie

UPDATE

Israelul ridică starea de alertă în toate porturile, inclusiv în Eilat.

Wall Street Journal citând compania de securitate Lubeck International: Motivul exploziei dispozitivelor de comunicații este cel mai probabil malware. Cauza exploziei a fost un software care a ridicat temperatura bateriilor, făcându-le să explodeze sau plasând o încărcătură care a fost detonată de la distanță.

UPDATE

Asistentul lui Nasrallah, Hossein Khalil: „Va veni reacția. După crimele pe care le-a comis, inamicul trebuie să aștepte totul de la Liban!”

UPDATE

Guvernul libanez consideră Israelul ca fiind responsabil pentru exploziile pagerelor și îl consideră o încălcare a suveranității libaneze, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului libanez.

„Solicităm ONU să-și asume responsabilitatea pentru această agresiune. Aceasta este o încălcare a suveranității Libanului”. În Liban s-a raportat că prim-ministrul Libanului, Najib Mikati, a discutat cu comandantul armatei Joseph Aoun și comandanții mecanismelor de securitate cu privire la explozie.

Sunt 7 morți în Damasc și Siria, în acelasi atac.

Un înalt oficial Hezbollah a declarat pentru Reuters: Hassan Nasrallah nu a fost rănit în explozii

UPDATE

Ali Amar, deputatul al cărui fiu a fost ucis de explozia unui pasager: „A fost o agresiune israeliană – vom răspunde într-o limbă pe care o înțelege inamicul”

UPDATE

Autoritățile libaneze, pe baza informațiilor primare despre detonarea pagerelor, clasifică incidentul drept agresiune israeliană, a declarat Ministerul Informațiilor din țară.

UPDATE

8 persoane au murit. 200 de răniți în stare critică. Sunt 2750 de răniți in tot Libanul, spune Ministrul Sănătății din Liban. „Majoritatea rănilor suferite de exploziile dispozitivelor de comunicații au avut loc pe față și pe mâini Lucrăm pentru transferul persoanelor rănite în afara Guvernoratului de Sud, întrucât spitalele și-au depășit capacitatea”, a declarat ministrul libanez.

UPDATE

Axios, potrivit oficialilor americani: O vizită așteptată a secretarului american al Apărării în Israel, duminică și luni, cu privire la tensiunile din Liban

UPDATE

Peste 2.000 de operativi Hezbollah au fost răniţi în explozii, inclusiv cei de rang înalt. Forțele de salvare evacuează în continuare victime din tot Libanul

UPDATE

Haaretz, potrivit surselor israeliene: Serviciile de securitate cred că Hezbollah intenționează să lanseze o operațiune militară împotriva Israelului

Haaretz, potrivit surselor: Comandanților serviciilor li s-a cerut să anuleze toate angajamentele anterioare și să meargă imediat la consultările desfășurate la sediul Statului Major General și al Ministerului Securității din Tel Aviv

UPDATE

Întreaga conducere de securitate a Israelului, pe lângă Netanyahu, ministrul de război, șeful Mossad-ului, Shin Bet și Serviciul de Securitate Națională, sunt prezenți în sala de operațiuni militare și de securitate din buncarul de sub Ministerul Război.

UPADTE

Agenția de știri iraniană: ambasadorul iranian la Beirut a fost doar ușor rănit, viața lui nu este în pericol

UPDATE

Un consilier apropiat al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a postat pe Twitter un mesaj care sugerează implicarea Israelului în seria de explozii de dispozitive radio în Liban, care au avut loc marți după-amiază, soldând cu peste sute de răniți.

Pagerele care au explodat în Liban au fost cel mai recent model adus de Hezbollah în ultimele luni, spun trei surse de securitate.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Sute de membri ai grupării armate libaneze Hezbollah, inclusiv luptători și medici, au fost grav răniți marți când dispozitivele pe care le folosesc pentru a comunica au explodat, a declarat o sursă de securitate pentru Reuters.

Un oficial Hezbollah a declarat pentru Reuters că detonarea pagerelor a fost „cea mai mare breșă de securitate” la care grupul a fost supus în aproape un an de război cu Israelul.

Se presupune ca agențiile de informații israeliene au spart dispozitivele, au intrat în sistem și le-au făcut cumva să se detoneze.

NNA a raportat că dispozitive de pager „piratate” au explodat în orașele Ali Al-Nahri și Riyaq din valea centrală Beqaa din Liban.

Armata israeliană, care s-a angajat în lovituri reciproce cu Hezbollah de la începutul războiului din Gaza în octombrie anul trecut, a declarat că nu va comenta incidentul.

Ambasadorul Iranului a fost rănit în exploziile din Beirut.

Citește și