• IEMZ Kupol, o filială a companiei ruse de stat de armament Almaz-Antey, a dezvoltat și a testat în zbor un nou model de dronă numit Garpiya-3 (G3) în China.
  • Fabian Hinz, cercetător la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, un think-tank de apărare cu sediul la Londra, a declarat că livrarea de UAV-uri din China către Rusia, dacă se confirmă, ar fi o evoluție semnificativă.
  • „Dacă vă uitați la ceea ce se știe că a livrat China până acum, au fost în principal bunuri cu dublă utilizare – au fost componente, sub-componente, care ar putea fi utilizate în sisteme de arme”, a declarat el pentru Reuters.

Rusia a înființat un program de arme în China pentru a dezvolta și produce drone de atac cu rază lungă de acțiune pentru a fi utilizate în războiul împotriva Ucrainei, potrivit a două surse dintr-o agenție europeană de informații și documentelor analizate de Reuters.

IEMZ Kupol, o filială a companiei ruse de stat de armament Almaz-Antey, a dezvoltat și a testat în zbor un nou model de dronă numit Garpiya-3 (G3) în China cu ajutorul specialiștilor locali, potrivit unuia dintre documente, un raport pe care Kupol l-a trimis Ministerului rus al Apărării la începutul acestui an, în care își prezintă activitatea.

Într-o actualizare ulterioară, Kupol a declarat Ministerului Apărării că a reușit să producă drone, inclusiv G3, la scară largă, la o fabrică din China, astfel încât armele să poată fi utilizate în „operațiunea militară specială” din Ucraina, termenul folosit de Moscova pentru război.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI ZELENSKI
PAPA REVINE!
CÂT DE SAFE E SOCIAL MEDIA?
RÂSUL E MEDICAMENT
ÎNTÂLNIRE DE GRADUL 0
MBAPPE S-A ACCIDENTAT

Kupol, Almaz-Antey și Ministerul rus al Apărării nu au răspuns la solicitările de comentarii pentru acest articol. Ministerul de Externe al Chinei a declarat pentru Reuters că nu are cunoștință de un astfel de proiect, adăugând că țara are măsuri stricte de control privind exportul de drone sau vehicule aeriene fără pilot (UAV).

Fabian Hinz, cercetător la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, un think-tank de apărare cu sediul la Londra, a declarat că livrarea de UAV-uri din China către Rusia, dacă se confirmă, ar fi o evoluție semnificativă.

„Dacă vă uitați la ceea ce se știe că a livrat China până acum, au fost în principal bunuri cu dublă utilizare – au fost componente, sub-componente, care ar putea fi utilizate în sisteme de arme”, a declarat el pentru Reuters. „Acesta este ceea ce a fost raportat până acum. Dar ceea ce nu am văzut cu adevărat, cel puțin în sursa deschisă, sunt transferuri documentate de sisteme de arme întregi.”

Citește și