• Rusia rămâne prezentă pe Riviera Franceză, în ciuda sancțiunilor.
  • Oligarhii găsesc modalități de a evita restricțiile europene.
  • Villefranche și Cannes adăpostesc aproximativ 30 de mii de vorbitori de rusă.

Pe Coasta de Azur, oligarhii ruși își continuă viața de lux. Sancțiunile UE nu au eliminat prezența lor în regiune, iar autoritățile locale le facilitează șederea. Cum au reușit să rămână pe Riviera Franceză?

Cum au reușit oligarhii ruși să rămână pe Riviera Franceză?

În ciuda sancțiunilor, oligarhii ruși folosesc companii și fundații pentru a-și menține proprietățile în Franța. Chiar dacă autoritățile au confiscat vile și iahturi, proprietarii își pot întreține imobilele și invita oaspeți. De exemplu, oligarhii Mikhail Fridman și Piotr Aven au câștigat drepturi legale asupra proprietăților lor din St. Tropez. Această complexitate legală și lipsa de transparență fac dificilă aplicarea eficientă a sancțiunilor.

Ce impact au avut sancțiunile asupra turismului rus în regiune?

Sancțiunile au dus la o scădere cu 70% a turiștilor ruși de la izbucnirea războiului din Ucraina. Cu toate acestea, cei foarte bogați continuă să viziteze și să trăiască în regiune. Afaceri precum Moscow Market din Antibes prosperă, oferind produse și servicii pentru oligarhi, inclusiv catering pe iahturi și închirierea de proprietăți de lux. În timp ce clienții de clasă medie au dispărut, industria turismului de lux nu a fost grav afectată.

Recomandări

HACK-URI IRANIENE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Cum reacționează autoritățile locale la prezența oligarhilor?

Autoritățile locale par să tolereze prezența oligarhilor ruși, atât timp cât aceștia rămân discreți. De exemplu, fostul procuror Éric de Montgolfier spune că regiunea este „despre banii altora” și că oligarhii nu au nimic de temut dacă nu atrag atenția. În plus, Monaco, un vecin influent, continuă să ofere „siguranță juridică” pentru banii rușilor, făcând regiunea un paradis pentru spălarea banilor și investiții masive în imobiliare.

Citește și