• Robert Fico urmărește să desființeze postul public de radio și TV și să creeze o nouă entitate care să le includă.
  • Planul va fi dezbătut azi în Parlamentul slovac și dacă va trece, va fi implementat rapid.
  • Posturile publice din Slovacia sunt urmărite mai ales de publicul în vârstă și cei din mediul rural, unde Fico este popular.

În urmă cu 10 ani, premierul ungar Viktor Orban a preluat complet controlul posturilor publice de radio și televiziune, pentru a transmite excclusiv propaganda guvernului. Acum, premierul slovac Robert Fico urmează același model, dacă planul lui va trece de votul în Parlament.

Cum vrea să acapareze Fico stațiile publice?

Astăzi se va dezbate în Parlamentul Slovac planul lui de a înlocui societatea de radio și televiziunea slovac de până acum, cu o societate de televiziune și radio slovacă. În sine, nu ar fi aceasta o problemă, însă problema este că acest nou corp ar fi condus, ar fi controlat de către un consiliu constituit exclusiv din membrii numiți de către Ministerul Culturii și programele televiziunii.

Corpul de etică ar fi constituit tot din membrii constiuiți și numiți de acest minister al Culturii, care, bineînțeles, se află în subordinarea lui Robert Fico.

Recomandări

CARE E SITUAȚIA MIGRANȚILOR?
PROMISIUNILE PAPEI
OMAGIU ADUS „COMORII”
NU SE TERMINĂ LUPTA
CE FACI ÎN WEEKEND LA PARIS?
IOHANNIS ARE UNDĂ VERDE

Practic, s-a terminat cu independența, și până acum limitată a conținutului editorial al posturilor publice de radio și televiziune din Slovacia.

De ce este important pentru Fico să controleze aceste posturi?

Agenda este, bineînțeles, publicul, care urmărește aceste posturi de radio și televiziune. Acest public este, în mare parte, un public în vârstă și publicul din mediul rural, practic, de la sate. Acolo sunt publicul și alegătorii, în mare parte, ai partidului și persoanei și premierului Robert Fico, în timp ce tinerii și populația urbană, deci alegătorii de la orașe sunt mai educați și votează, în mare parte, partidele și formațiunile liberale. Deci, practic, este vorba despre o consolidare a bazei de alegători a Slovaciei, bineînțeles, în valoarea lui Robert Fico.