• Guvernul german este o coaliție a 3 partide, ceea ce a făcut dificilă guvernarea pentru Olaf Scholz.
  • Robert Habeck a devenit candidatul Verzilor pentru alegerile din 2025 după retragerea lui Annalena Baerbock din cursă.
  • Verzii au suferit o înfrângere dură la alegerile europarlamentare, ceea ce îi reduce substanțial șansele lui Habeck

„Vreau să-mi asum responsabilitatea”, a declarat pentru Politico ministrul german al Economiei, Robert Habeck. Însă nu orice responsabilitate, ci pe cea de cancelar al Germaniei, iar prin asta devine inamicul politic al șefului său direct, Olaf Scholz.

Habeck a fost mult timp considerat un posibil candidat al Verzilor la funcția de Cancelar pentru alegerile federale din 2025. Candidatura sa părea să devină mult mai probabilă în iulie, după ce ministrul de externe Annalena Baerbock s-a retras din cursă în timpul unui interviu acordat CNN, afirmând că principala sa responsabilitate va rămâne diplomația.

Verzii au suferit o înfrângere umilitoare în alegerile europene din iunie și și-au văzut popularitatea erodându-se de la ultimele alegeri federale din 2021. Vorbind cu POLITICO, Habeck a recunoscut că o revenire ar fi dificilă, comparând Verzii cu un club de fotbal care se luptă să revină de la un deficit de 4-0.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
PLANUL LUI ZELENSKI
BOICOT ÎN UE
BACK TO OFFICE
SPRIJIN PENTRU GALAȚI
P. DIDDY E ARESTAT

Luptele interne reînnoite din cadrul coaliției guvernamentale tripartite din Germania cu privire la o serie de probleme, de la buget la bunăstare, nu au ajutat cu siguranță situația Verzilor în ultimele săptămâni.