În România sunt 330.000 de consumatori de țigări electronice. Ciprian Baboi: „Fumatul a crescut în pandemie”

  • Ciprian Boboi, președinte & Co-fondator Asociația de Vaping, a fost invitatul lui Vlad Craioveanu în emisiunea „Ochii pe mine!”.
  • Ciprian Boboi: „31% dintre cei care au trecut pe țigara electronică au reușit să renunțe la fumat complet. Este o cifră oficială. Fumatul a crescut în pandemie”.
  • Ciprian Boboi: „Avem aproximativ peste 6 milioane de fumători în România, dintre care mai de jumătate au încercat să renunțe în ultimii doi ani”.

Ciprian Boboi, președinte & Co-fondator Asociația de Vaping a vorbit despre transformarea industriei de țigarete, dar și despre viitorul acesteia, ținând cont și de actualitatea în care trăim.

Baboi a analizat piața de vaping din România și a decriptat ce spun cifrele, care este evoluția și care sunt perspectivele. Care sunt diferențele dintre țigările tradiționale versus vaping versus tutun încălzit.

Ciprian Baboi a spus în emisiunea lui Vlad Craioveanu că doar 7% din români au încercat țigara electronică. La nivelul Uniunii Europene există un procentaj de 14%, iar în Marea Britanie este vorba despre 22% de consumatori de țigară electronică.

„Cum spun cei de la Agenția de Sănătate Publică din Anglia, într-un studiu realizat de ei, țigările electronice, vapingul, sunt cu până la 95% mai puțin nocive”, a spus Ciprian Baboi.

Ciprian Boboi, despre Asociația Industriei de Vaping și despre strategia în ceea ce privește protecția consumatorului

,,Pentru protecția consumatorului, o primă protecție este poți să-l informezi corect să aleagă produsul și să fie conștient de produsele existente.

Avem aproximativ peste 6 milioane de fumători în România, dintre care mai mult de jumătate au încercat să renunțe în ultimii doi ani.

Cifrele spun că nu prea au reușit. Astfel, acea categorie de adulți care doresc să renunțe la fumat trebuie să fie informați și conștienți de alternativele existente”, a explicat Ciprian Boboi.

Cum percep românii ideea de vaping

Invitatul lui Vlad Craioveanu a explicat câți români sunt vaperi, dar și câți dintre cei care au trecut pe țigara electronică au reușit să renunțe la fumat complet.

Ciprian Boboi a vorbit și despre eficiența vapingului, dar și cum percep românii ideea de vaping în zilele noastre.

 „Și aici avem un deficit. Să începem cu fumătorii. La nivel European, media este de 23% din totalul populației care fumează, în scădere cu 3 procente față de 2017. Pe când în România de la 28% în 2017 a urcat la 30%.

În același timp, la polul opus îi avem pe englezi, care au luat țigara electronică, au încadrat-o în politicile de combatere a fumatului și rezultatele n-au așteptat să apară. În 2017-2015 au scăzut de la 17% număr procent de fumători la 12%”, a explicat Ciprian Baboi.

Ciprian Boboi: „Vapingul, cu 95% mai puțin nociv”

„Așa cum spun cei de la Agenția de Sănătate Publică din Anglia, într-un studiu realizat de ei, țigările electronice, vapingul, sunt cu până la 95% mai puțin nocive. Nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire”, a spus Baboi.

Ciprian Boboi: „31% dintre cei care au trecut pe țigara electronică au reușit să renunțe la fumat complet

„În primul rând, dovedit științific: este cu până la 95% mai puțin nociv. Această afirmație este susținută și de alte Guverne, cum ar fi Noua Zeelandă.

Francezii chiar au un mediu prietenos, de la ministrul Sănătății care este vaper, folosește țigara electronica. Și doi la mână, eficiența în a combate fumatul.

Respectiv, de câteva săptămâni a fost publicat un Eurobarometru, un studiu pe care, o dată la 3-4 ani de zile, Comisia Europeană îl publică cu focus în special pe zona de vaping și s-a arătat că 31% dintre cei care au trecut pe țigara electronică au reușit să renunțe la fumat complet. Și undeva la 27% au redus considerabil cantitatea de țigări consumate. Asta, în paralelă, cu terapiile de înlocuire a nicotinei, licențiate de lumea medicală, care au o rată de succes de 3 ori mai mică”, a spus președintele & Co-fondatorul Asociația de Vaping.

De ce sunt românii reticenți atunci când este vorba despre vaping

Întrebat câți români s-au apucat de vaping pentru a renunța la fumat, Ciprian Baboi a spus că: „Doar 7% din români au încercat țigara electronică, versus 14% la nivel de Uniune, 22% din Marea Britanie.

Și în momentul de față avem undeva la 1%, 1 și ceva la sută utilizatori de vaping. De ce? Motivul este simplu: percepția greșită, negativă asupra vapingului, alimentată de multa propagandă din ultimii ani”, a spus Baboi.

Ciprian Boboi: „Oamenii au fumat mai mult în pandemie

Pandemia pare să nu fi stins viciul românului pentru fumat. Dimpotrivă, invitatul lui Vlad Craioveanu, spune că, mai mult, l-ar fi accentuat. Stresul, provocat în mare parte de statul în casă, i-a făcut pe oameni să fumeze mai mult.

,,Este o cifră oficială. Fumatul a crescut în pandemie. O dată, din punct de vedere psihologic, oamenii fiind mai stresați, stand în casă au fumat mai mult.

Pe de altă parte, am avut un număr mare de persoane care erau pe punctul de a trece pe vaping și s-au întors iar la fumat. De aici, creșterea”, conchide Ciprian Baboi.