• Un proiect de gaze în Marea Neagră este prins într-o disputa diplomatică cu privire la opoziția Austriei de a permite României să intre în spațiul Schengen al Europei.
  • Compania energetică austriacă OMV este co-proprietar al zăcământului de gaz Neptun Deep din largul coastei României, care ar putea pompa 10 miliarde de metri cubi pe an începând cu 2027.
  • „Este o investiție de 4 miliarde de euro care va reduce dependența europeană de gaze față de Rusia”, a spus Sebastian Burduja.

Un proiect de gaze în Marea Neagră este prins într-o disputa diplomatică cu privire la opoziția Austriei de a permite României să intre în spațiul Schengen al Europei.

Compania energetică austriacă OMV este co-proprietar al zăcământului de gaz Neptun Deep din largul coastei României, care ar putea pompa 10 miliarde de metri cubi pe an începând cu 2027. Premierul Marcel Ciolacu a declarat luna trecută că guvernul său nu este dispus să modifice o lege care reglementează vânzările de gaze offshore, la care OMV a obiectat, atâta timp cât Austria continuă să opune veto pentru intrarea țării sale în Schengen.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Ministrul român al energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Financial Times că legea gazelor a permis guvernului să „intervină” în relațiile comerciale cu clienții privați în „anumite situații de urgență”, despre care OMV a susținut că nu sunt complet clare.

Burduja a mai spus că românii „au fost extrem de dezamăgiți” că nu au aderat la Schengen. Veto-ul Vienei „părea o decizie politică”mcare nu a avut nimic de-a face cu pregătirea țării noastre”.

„Acel gaz cu siguranță va întări securitatea regională”, a spus el. „Nu este doar pentru România, este pentru întreaga regiune, inclusiv pentru Austria.”

„Este o investiție de 4 miliarde de euro care va reduce dependența europeană de gaze față de Rusia”, a spus Burduja. „Mi-aș imagina că Rusia va analiza cu atenție cum evoluează această investiție și, dacă o pot întârzia sau opri, ar putea încerca asta. România își va proteja teritoriul.”

Citește și: